Банкеръ Daily

Управление и бизнес

За месец има 10 000 наети на работа, обяви министърът на икономиката

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че предстои изваждане на безвъзмездни средства от Европейския съюз, които ще бъдат насочени и към най-малкия бизнес. 

"За един месец 72 000 души са новозаписани в бюрата по труда в страната, но има 10 000 наети на работа... Моделът 60/40 е правилен... По оперативните програми извоювахме доста възможности, по „Иновации и конкурентноспособност“ постигнахме покриване на широк спектър от бизнеса, който предоставя услуги - хотели и ресторанти. Досега средствата се даваха - 80% от Европа, 20% от лицето, което кандидатства за финансиране. Сега имаме съгласие те да бъдат 100% безвъзмездни, без самоучастие. Предстои изваждане на безвъзмездни средства от ЕС, които ще бъдат насочени и към най-малкия бизнес“, коментира пред БНР Караниколов.

Той подчерта, че всичко трябва да бъде съгласувано между държавата, работодателите и работниците и че секторите на хотелиерството и ресторантьорството ще се оправят, когато българите, които получават заплати, решат, че ще могат да заделят пари да отидат на ресторант и на почивка. Караниколов уточни, че  с всеки изминал ден проблемите в различните сектори нарастват, но „трябва да видим къде ще е краят на тази инфекция от коронавируса и кои сектори как ще пострадат“.

Според него забрана за внос на плодове и зеленчуци и разчитане само на родните производители крие опасност от реципрочна проява от другите страни, което обаче ще засегне нашите производители:  

„Такива мерки трябва да се предприемат след дълбоки икономически анализи. При срещите ми с представители на този бранш никой не е отправял такова искане“.

По повод Българската банка за развитие икономическият министър заяви, че вървят процедурите по смяна на ръководството след скандала по-рано през седмицата: „ББР е важна по отношение на това, което се случва в световната икономика и начина за подпомагане на малкия и на средния бизнес. Нека мине кризата, да видим социалните, здравните и икономическите последици, а след това да се вземе решение за бъдещето на ББР“.

Министърът беше категоричен, че е по-важно да сме здрави, защото „парите ще ги изработим“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във