Банкеръ Daily

Социалният министър Гълъб Донев:

За една година безработицата се е понижила с над 37%

През изминалия месец работата на Министерството на труда и социалната политика беше насочена с грижа и мисъл към гражданите на България. Това заяви служебният социален министър Гълъб Донев при представяне на отчета за дейността на служебния кабинет от встъпването му в длъжност.

Донев каза, че още при първото заседание на правителството Министерският съвет е приел решение за удължаване на добавката от 50 лв. към пенсиите. "Надзорният съвет на НОИ предстои да приеме решение за увеличение на пенсиите на 1 245 000 пенсионери с 5%. Така ще бъдат осъвременени пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2020 г. Също така продължаваме с мисъл и за уязвимите групи на българското общество – тези български граждани, чиито доходи са под линията на бедност", заяви Донев.

Социалният министър посочи, че продължава програмата за патронажна грижа. Програмата „Топъл обяд“ също ще продължи да работи до края на годината.

"Работим и по това да запазим бизнеса и заетостта. Към днешна дата безработицата в страната продължава да намалява, на годишна база тя е спаднала с над 37% или нивото на безработица е около 5,4%. Това е знак, че българската икономика плавно се възстановява и излиза от застоя, в който беше принудително поставена заради ковид мерките“, посочи министърът.

Той допълни, че в момента тече кампанията по набиране на служители за туристическия бранш. За целта се организират борси в бюрата по труда в цялата страна. От 1 юни са активни 28 регионални програми за заетост, по които има подсигурени над 2800 работни места. Мярката 60/40 също продължава да функционира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във