Банкеръ Daily

Управление и бизнес

За деветте месеца износът ни за Испания расте с 44.2 процента

Посланикът на Кралство Испания у нас Алехандро Поланко Мата за втори път посети Монтана през тази година. Поводът този път беше поредната спирка на документалната изложба "Дипломация през сърцата на два народа”, посветена на  110 годишнината от установяването на  дипломатически отношения между България и Испания. Посланикът се срещна и от кмета на общината Златко Живков.

Има достатъчно основание тази изложба да гостува в Монтана. Тук се намират най-големите испански инвеститори в страна. Двете фирми „Берг Монтана Фитинги” и „Гуал” осигуряват работа на над 600 души в града. „Това е сътрудничество, което сме изграждали, развивали и е изключително важно за нас. Разговаряхме с посланика за възможностите, които можем да осъществим в съвместни европейски проекти за интеграция на малцинствата”, отбелязва кметът.

"Берг Монтана Фитинги“ ЕАД произвежда галванизирани и чугунени тръбни фитинги за износ в страните от Европейския съюз. Фирмата е водещ работодател в Монтана. Едноличен собственик на капитала е "Ачесориос де Туберия" АД /АТУСА/. Продуктите са предназначени за сектори като канализация, отопление, течност дистрибуция, строителство, електроника и т.н.

Завод за производство на хидравлични възли и детайли в Монтана има и испанската фирма “Гуал". Цилиндрите и хидравличните групи намират приложение във всички сектори на индустрията. Те се използват във вятърните централи, металургията, машиностроенето, самолето и корабостроенето, оръжейното производство. Продукцията се изнася в Испания и в повечето европейски страни.

От 2017 г. стокообменът между България и Испания надхвърли два милиарда евро. За деветте месеца на тази година износът ни е на стойност 1.36 млрд. лева, като расте с 44.2 процента. Вносът е нараснал с 31% до 1.07 млрд. лева, което означава, че търговското салдо е положително за България.

Водещи стоки в износа ни са слънчогледово, шафраново и памучно масло, царевица, части, маркучи от вулканизиран каучук, автомобили, медикаменти, хранителни и текстилни продукти, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, семена от слънчоглед.
Вносът включва биодизел и смеси от биодизел, меса от животни от рода на свинете, пресни, охладени или замразени, медикаменти, плочки и плочи за настилане или облицоване, от керамика, готови пигменти, готови препарати за матиране и оцветяване, остъкляващи смеси, глазури, хранителни продукти, ядрени реактори, котли, машини, апарати и механизми; части за тези машини или апарати.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Испания у нас към края на юни са в размер на 1.04 млрд. евро. През 2020 г. потокът на вложенията е 21.8 млн. евро. През първото тримесечие на тази година потокът на преките чуждестранни инвестиции от Испания е отрицателен - минус 3.4 млн. евро, а през второ тримесечие е 19.1 млн. евро. По сектори инвестициите са насочени към недвижими имоти, възобновяеми източници на енергия, строителство, текстил.

Испания е една от първите страни, които признават Независимостта на България. От установяването на дипломатическите отношения на 8 май 1910 г  до днешни дни те имат изключително развитие в сферите на културата, преподаването на езика, сефарадската общност, политическия и икономическия обмен, но подемът им е след приемането на България в Европейския съюз.

В Испания живеят и работят над 125 хиляди българи. В кралството има 44 български неделни училища, над 50 български и смесени асоциации, три български православни общини в областите  Валенсия, Кастилия и Леон и Каталония.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във