Банкеръ Daily

Управление и бизнес

За четири години Брюксел ни е предоставил над 1,6 млрд. лв за околна среда

Подписаните договори по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ от началото на програмния период досега са за над 1,6 млрд. лв., което представлява близо 50% от ресурса на програмата. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

"Ресурсът от близо 3,6 млрд. лв. е достъпен за бенефициентите, като най-голяма част от инвестициите са в сектор  „Води“. Очакваме 14 ВиК оператора всеки момент да започнат да подават своите проектни предложения, така че в рамките на следващите 5 години качеството на пречистване на питейните и отпадните води да бъде на много по-високо ниво. С изпълнението на тези проекти ние не просто отговаряме на европейските критерии, но се грижим за здравето и живота на хората в България“, каза министър Димов.

Той обясни, че към момента на бенефициентите са изплатени над половин милиард лева, а сертифицираните средства до края на годината ще достигнат 460 млн. лв.

Ръководителят на Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г. Валерия Калчева представи напредъка по програмата за 2018 г.

„През тази година успяхме да обявим 9 процедури на стойност над 2 млрд. лева“, съобщи Калчева. Тя допълни, че сключените договори през тази година са 55 с инвестиции от 850 млн. лв. Изплатените към бенефициентите средства само за 2018 г. възлизат на над 367 млн. лв. или 10,6% от бюджета на програмата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във