Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗА ЦЕНИТЕ ЗНАЕМ, ПОКАЖЕТЕ СМЕТКИТЕ

Че поредното увеличение на цените на тока и парното няма да се размине, на българина отдавна му е ясно. В последните години то се схваща едва ли не като природно бедствие, като тропически ураган - и да пропусне предизборна година, ще дойде на следващата. Енергетиците направо ни зомбираха и всякакво число се приема от населението като закон Божи - може и да не ти харесва, но най-много да си изключиш радиаторите.
Парадоксално е, но вече десетилетие шефовете на най-зловещия български монопол омайват обществото с някакви формули, по които се изчислявала цената на киловатчас, на гигакалория. И се изхитриха нито веднъж да не покажат как точно става тази работа с енергийното ценообразуване.
Вестник БАНКЕРЪ предлага на столичната топлофикация например колкото трябва вестникарска площ, за да публикува една проста калкулация. Колко природен газ отива за затоплянето на един кубик вода, до колкото трябва градуси, колко струва този газ, колко гореща вода изстива по тръбите, колко изтича, колко топла се връща в ТЕЦ-а и колко газ е потребен да се затопли вече топлена вода? Също така колко хора получават заплати от предприятието, по колко лева са те и как са разпреледени от големите шефове до техника и чистачката? Колко е администрацията и колко са работниците? Колко пари харчат за ремонти и каква е файдата от тях? Може да са лаишки въпросите, но това е начинът, по който се определя цената на всяка стока. И изобщо не е ясно защо трябва да слушаме все за някаква тайнствена методика, от която единственото понятно нещо е увеличаващото се число левове, които преминават от нашите джобове в касите на монополиста.
Защото гражданите сега унизително ги съдят, ако не са платили сметките. Но сметките на самото предприятие те никога не са виждали. На това му викат юнашка вересия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във