Банкеръ Daily

Управление и бизнес

За автобусните превозвачи мярката 60/40 ще бъде в режим 80/20

Планира се удължаване на мярката 60/40 с още три месеца, с опция до края на годината. В такъв случай тя ще има нужда от нов дизайн и ще бъдат регистрирани и безработни лица, като работодателите ще могат да ги наемат. Правителството е готово да предложи по-силен секторен акцент за браншовете със сериозни икономически последици. Секторът на автобусните превози ще бъде в режим на помощ 80 към 20, защото е ключов. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По думите ѝ през последните седмици тенденцията повече хора да намират работа, отколкото да в губят, е устойчива, а в последните десет дни са се върнали  обичайните нива на регистрация на безработни отпреди извънредното положение.

"В следващите месеци не очаквам трусове по отношение на безработицата. Но има и редица фактори, които могат да повлияят върху нея. Ако има нови нива на покачваща се безработица, те са очаквани в края на годината", каза Сачева пред БНР.

По оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" се предвижда 160 млн. лева да бъдат насочени към наемане на хора, регистрирани в бюрата по труда и те да могат да получават възнаграждение по линия на програмата в размер на една работна заплата и осигуровките към нея.

Министърът подчерта, че в Закона за социалните услуги няма никакви заплахи за българските граждани, а обхватът му е толкова широк, че концентрацията върху темата, че държавата ще отнема деца, започва да прилича повече на пропаганда, отколкото на желание действително да се решават проблеми. 

"По темата за семейната политика подкрепям широк политически дебат. За Кодекса за социална закрила - трябва да преосмислим политиката за социално подпомагане, за хората с увреждания. В момента социалното законодателство е фрагментирано в тази област", каза още Сачева.

За вторите пенсии министър тя посочи, че след септември социалното министерство ще излезе с конкретни предложения за фазите на изплащане на втория стълб и за корекции, свързани с индивидуалните коефициенти

Въпреки данните за трудности, причинени от кризата, няма причина да се притесняваме за сигурността на пенсионната система. Над 3 млрд. лева от Сребърния фонд се намират в Българската народна банка, допълни ресорният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във