Банкеръ Daily

Управление и бизнес

За 7 седмици ще анализираме предложенито на "Газпром“

Европейската комисия отправи вчера покана към всички заинтересовани страни да предоставят становища относно представените от „Газпром“ ангажименти в отговор на опасенията за конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа. 

Газовите дружества и Министерството на енергетиката към настоящия момент се запознават с предложенията за поемане на задължения от страна на „Газпром“. Българската страна разполага със 7 седмици, в които да изрази становище относно предложените мерки, като би искала да е сигурна, че обявените ангажименти действително ще отстранят всички съмнения на Европейската комисия за извършени нарушения от страната на „Газпром“, съобщиха от Министерство на енергетиката. 

Процедурата на предстоящите консултации дава две възможности. Едната е Европейската комисия да приеме предложенията, направени от „Газпром“ така, както те са формулирани в момента.

Другият вариант е обявените мерки да бъдат изменени, ако постъпят съответни предложения от заинтересованите държави. Българската страна си запазва правото допълнително да коментира финалния вариант на ангажиментите, които "Газпром“ предлага да поеме.

Вчера бе съобщено, че руският монополист "Газпром" е поел ангажименти да въведе конкурентно ценообразуване за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия, да разреши на държавите да препродават свободните им количества руски газ чрез реекспорт, да им осигури достъп до западноевропейските газови хъбове и да се откаже от непазарни преимущества, получени за сметка на контрола върху газотранспортната и газоразпределителната инфраструктура.

Концертът разхлабва хватката си над Югоизточна Европа, за да се избегне солена глоба от Европейския антитръстов орган, който уличи "Газпром" в злоупотреба в господстващо положение на газовия пазар в Източна Европа. Компанията бе заплашена от глоба до 10 процента от оборота си за 2016 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във