Банкеръ Daily

Управление и бизнес

За 4 години средната заплата скочи с 50%, похвали се Дончев

Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви на среща с КНСБ, че за четири години БВП в страната е нараснал с една четвърт, средната заплата с 50 на сто,  а минималната пенсия се е удвоила.

"Голямата политическа задача, която стои, е възстановяването на нормалния политически диалог - без крясъци, без обиди, да се работи с прагматични категории. В следващите години България ще е изправена пред огромни предизвикателства и възможности, като, ако не сме подготвени, ако не сме в състояние да намираме минималната доза консенсус, може да се окаже, че ще се спънем в предизвикателствата и ще изпуснем възможностите", коментира Донев.

И допълни:  "Не оспорвам правото, който управлява да бъде критикуван, напротив - това е задължение, но трябва да върнем рефлекса - където е възможен разговор по тежките теми, той да се състои", заяви Дончев.

Според него който и да управлява, трябва да преведе страната през предизвикателството "Зелена сделка", като според него този процес не трябва да тече през типичните политически истерии, защото така нищо няма да постигнем.

Вицепремиерът смята, че излизането от Ковид кризата в здравен план е първата тема пред България, а другите са как излизаме в социално- икономически план и "кой как си представя формулата на растежа". 

"България трябва да се върне на пътя на растежа още тази година", смята вицепремиерът и допълни, че е необходима фокусирана държавна подкрепа, дори по-голяма от тази, която е сега . Планът за възстановяване и устойчивост ще е много мощен инструмент в тази посока.

"Аз не казвам, че шивашка фабрика е нещо лошо, но приносът към растежа е малък", допълни Дончев, като подчерта, че трябва да се произвеждат кадри, които пазарът да търси.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във