Банкеръ Daily

Ева Майдел

За 4 години България може да получи 15 млрд. евро от Брюксел

България може  да повиши с 8% своя БВП през следващите 4 години, ако се възползва от инструмента на ЕС за справяне с последствията от пандемията и от дългосрочния бюджет на ЕС - 2021-2027. Това каза на видеобрифинг евродепутатът от ЕНП Ева Майдел. 

"През следващите 4 години България може да получи 15 млрд. евро от новия инструмент.  Ако инвестираме цялата тази сума, имаме възможност да добавим 5% към БВП на България от 2019 за всяка една година в следващите 4. Ако се възползваме, както сме го правили досега,  ефективно и инвестираме и средствата и от многогодишната финансова рамка, от 7-годишния бюджет - това са допълнителни 3% от БВП на година. Всичко това е благодарение на начина, по който Европейският съюз, в крайна сметка, е структуриран - предлага този възстановителен план. Целта е една - начинът, по който живеем, начинът, по който работим, начинът, по който нашите предприятия работят, да става все по-ефективен и начинът на живот - все по-добър", обясни Майдел. 

Дългосрочният бюджет на ЕС и планът за икономическо възстановяване ще бъдат дискутирани преди срещата на върха на 19 юни, на която председателят на Парламента Давид Сасоли ще говори пред ръководителите на държавите членки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във