Банкеръ Daily

Управление и бизнес

За 4-дневна работна седмица само можем да си мечтаем

Малка част от българския бизнес обяви, че може би ще се реши да експериментира с въвеждане на 4-дневна работна седмица. Въпреки че световният опит показа провал на модела преди десет години, днес технологиите го правят все по-възможен. Сред първите в страната, които въведоха четиридневна работна седмица е консултантска фирма, която има офиси в Русе и Бургас. В офисите на фирмата работят общо 8 служители, а мениджмънтът на фирмата очаква нововъведението да намали стреса и да оптимизира работата. 

Повечето представители на големи компании у нас не са склонни да експериментират. Според големите работодателски организации масовото преминаване на българските фирми и институции към 4-дневна работна седмица е невъзможно поне в следващите 10 години заради липсата на достатъчно работна ръка. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев смята, че моделът е напълно неприложим в индустрията, където на много места се работи 7 дни в седмицата по 24 часа на 4-сменен график. В общия случай, ако се мине на 4-дневна работна седмица, това означава 20% по-ниска производителност, съответно с 20% по-малки доходи. Би имало проблем и в администрацията, здравеопазването и съдебната система, защото тази работна схема ще означава назначаването на допълнителни хора, по-големи разходи за заплати и вдигане на данъците. 

Българската стопанска камара обаче подкрепи инициативата и обясни, че няма законови пречки пред бизнеса да въведе по-масово кратката работна седмица. Според експерти от институцията не се налага намаляване на заплата, ако се запазват резултатите.  "Работите по-малко време, но може да носите същата добавена стойност за Вашия работодател и, респективно, това да не повлияе като намаляване на Вашето трудово възнаграждение", обясни Димитър Бранков от БСК. 

Представителите на синдикатите са скептични, колкото и бизнесът. Според тях идеята е добра вероятно за други страни, но у нас моделът би бил трудно приложим. Причината е, че страната се обезлюдява, работодателите правят всякакви опити, за да внесат работници от трети държави, но не и да върнат българите от чужбина. 

Работната седмица в България е втора по дължина сред страните от Европейския съюз, показват данни на Евростат от 2018 година. Българите работят около 40 часа и 8 минути и се нареждат едно място след 42-часовата работна седмица в Гърция. За сравнение средната работна седмица в ЕС е с продължителност около 37 часа. Редица проучвания погазват, че съкращаването на работната седмица намалява стреса сред служителите и увеличава тяхната продуктивност. Надеждата е, че преминаването на 4-дневна работна седмица ще става все по-възможно с развитието на технологиите и роботизацията на предприятията. Това обаче изисква сериозни инвестиции, за които бизнесът у нас трябва да има възможност. Другото задължително условие е да има информация за ползите от избора си. Бившият социален министър Иван Нейков каза наскоро в телевизионно интервю, че законодателството у нас дава възможност за 14 начина на работа, но те не са познати и именно липсата на информираност, а това прави идеята за 4-дневна работна седмица да изглежда толкова революционна.

Преди време мексиканският милиардер Карлос Слим въведе в една от компаниите си 3-дневна работна седмица. Това обаче стана с 11-часов работен ден и при положение че служителят се пенсионира на 75 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във