Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Westinghouse консорциум разполага с алтернативно гориво за руските реактори ВВЕР-440 в Европа

Европейските атомни електроцентрали, сред които и АЕЦ "Козлодуй", вече не трябва да бъдат 100% зависими от руското гориво.

Westinghouse Electric Company и още осем европейски партньори в консорциум обявиха успешното завършване на финансирания от ЕС проект за диверсификация на доставките на ядрено гориво за реакторите с руска технология ВВЕР-440 в Европа.

Докладът на ЕС от успешното приключване на финансирания от ЕС проект за диверсификация на доставките на ядрено гориво за реакторите с руска технология ВВЕР-440 в Европа, потвърждава, че европейските атомни електроцентрали, сред които и България с АЕЦ "Козлодуй", вече не трябва да бъдат 100% зависими от руското гориво.

В рамките на проекта консорциумът е разработил концептуално производство на алтернативно ядрено гориво и установи как може да бъде възстановена веригата за производство и доставка, за да се изградят и доставят горивните системи за ядрените реактори, проектирани с руска технология - ВВЕР-440. То е подобно на това, което направиха Westinghouse и ENUSA за атомната електроцентрала Ловиза във Финландия. В периода от 2001 до 2007 г. Westinghouse заедно с ENUSA, е доставяла ВВЕР-440 гориво от завода си в Престън (Великобритания) за АЕЦ "Ловиза" (Финландия) в количества, гарантиращи едногодишен цикъл за презареждане на реактора. В допълнение към производството на ядрено гориво, консорциумът е изградил и подсигурил свързаните с него методи и методология да се прилагат за лицензирането и използването на новия тип ядрено гориво.

"Този проект ни подготви много добре за производството и доставката на гориво за реакторите ВВЕР-440, предназначени за европейските комунални услуги и по този начин създаде жизнеспособна алтернатива на днешния единствен източник на гориво", каза Азиз Даг, вицепрезидент и изпълнителен директор на Westinghouse, Северна Европа." Много от страните от Източна Европа разчитат основно на ядрената енергетика и затова засилването на енергийната им сигурност е стратегически много важно".

От септември 2015 г. Westinghouse ръководи проект, известен като ESSANUF (Европейски доставки на безопасно ядрено гориво), който се фокусира върху лицензирането на доставчици на алтернативно ядрено гориво за проектирани в Русия реактори с вода под налягане (тип ВВЕР), опериращи в Европейския съюз. Нейните партньори са VUJE, ÚJV Řež, Технологичен университет Лапеенранта (LUT), Национална ядрена лаборатория (NNL), NucleoCon, Национален научен център "Харков" към Института по физика и технологии (NSC KIPT), Съвместният изследователски център на Европейската комисия в Карлсруе (JRC-Карлсруе) и Enusa Industrias Avanzadas (ENUSA). Програмата се финансира от "Евратом" - програмата за научни изследвания и обучение на Европейския съюз (2014-2018 г.), която е част от "Хоризонт 2020" (H2020) - програма за научни изследвания и иновации към ЕС (Споразумение за безвъзмездна помощ 671546).

Facebook logo
Бъдете с нас и във