Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Взаимоспомагателен фонд ще подкрепя лозаро-винарския сектор

Министерството на земеделието, храните и горите работи по създаването на взаимоспомагателен гаранционен фонд за подкрепа на сектора и национална стратегия за развитието на гроздо- и винопроизводството. Фондът ще осигурява комплекс от инструменти и буферни средства, които да подкрепят сектора при щети върху реколтата в резултат на природни бедствия, ограничения при реализацията на пазари и други възникнали обстоятелства. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев.

„Планираме с част от дейностите, които ще се осигуряват от фонда да бъде покрит социалният минимум. За разлика от застраховките, тук не целим да покрием щети вследствие на определено събитие. Помощта ще е насочена към подкрепа на земеделския производител. При бедствие фондът ще се активира и ще предпазва от фалити“, обяснява заместник-министърът.

По думите му вторият инструмент ще е свързан с гарантиране на реализация на продукцията при условия на ограничения на достъпа до пазари.

„Затова всеки от земеделските производители в България ще трябва да открие кооперирането, но по западния модел. Защото държавата не може да стигне до всеки индивидуално“, коментира още Явор Гечев.

Заместник-министърът пояснява, че се планират дейности за улесняване и сигурност при реализацията на пазари в трети страни, както и гарантиране по отношение изпълнението на проекти. "Искаме да предоставим инструменти, които да са работещи и да могат да се използват”, допълва той.

Около 80 млн. литра вино не намери реализация през миналата година основно заради кризата около пандемията с коронавируса. Част от реколтата 2020 беше обрана на зелено. А 35 производители на грозде са се възползвали от държавната подкрепа за изкупуване на продукцията на зелено. 

В началото на юли заместник-министър Явор Гечев обяви, че след проведени срещи с бранша е изготвен изцяло нов Закон за кооперирането по френски модел. „В него ще има отделна част с възможности за фермерско коопериране, включително и обща преработка и обща търговия с вина“, поясни той. Тогава стана ясно, че е започнало преструктурирането и изграждането на цялостна нова мярка - съвременен гаранционен фонд по отношение на малките и средните лозари. „Това на практика дава друг тип възможности по отношение на подкрепата, включително застраховането на минималния доход и на практика друг тип сътрудничество в сектора“, подчерта заместник-министър Гечев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във