Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Взаимно-спомагателният фонд ще помага при унищожена земеделска продукция

Градушката в Пловдивско отново повдигна въпросът за застраховане на обработваемите площи. Проблемът за малкия брой на защитените фермери по този начин се корени в сложните отношения между селскостопанските проиводители и застрахователите.

„Повечето от хората не смеят да се застраховат, защото нямат доверие, че застрахователят ще извърши плащането, което за най-голямо съжаление в някои от случаите имат право“. Така коментира проблемът пред БНР директорът на Фонд „Земеделие“ Борис Михайлов.

„Ние обсъдихме вариант, в който обезщетението на декар от 500 лв. сега  да стигне 1000 лв., като имате предвид, че 65% плаща фонд „Земеделие“. Но и това според мен няма да донесе необходимите позитиви.“

Борис Михайлов отново постави въпросът за по-бързото създаване на Взаимно-спомагателния фонд. Той според него ще реши тотално нещата. А и тогава няма да има нужда от такова обезщетение.

Идеята е фондът да бъде към Министерство на земеделието и в него ще се правят задължителни вноски от земеделците. При настъпило събитие от него ще се изплащат обезщетенията за нанесени щети от природни бедствия. „Но това може би ще влезе в сила през 2023 година",  казва Михайлов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във