Банкеръ Daily

"Дойче веле":

VW избира днес къде ще е новият завод - в Турция или в България

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" свиква днес заседание на Управителния съвет, на което се очаква да бъде взето решение за локацията на новия му завод, съобщава "Дойче веле".

Редакцията е изпратила запитване до автомобилния концерн. Говорител на VW е разяснил лаконично, че все още е в ход процес с отворен край. През последните месеци са проверени различни възможности за мястото, където да бъде изграден новият завод. Имало и тесен подбор на кандидати. "След проучвателната фаза идва ред на фазата на преговорите с тези кандидати. Ще оповестим решението, когато му дойде времето", уточнил още говорителят на компанията. 

Евентуално решение за локацията трябва да премине през гласуване от Надзорния съвет на "Фолксваген". По неофициална информация окончателният избор следва да бъде направен към края на годината.

Както е добре известно, четири страни от региона са разглеждани като възможна локация - България, Румъния, Турция и Сърбия. Досега германската преса посочва като фаворити Турция и България.

Преди две седмици германският "Ханделсблат" написа, че новият завод на Фолксваген най-вероятно ще е в Турция. Предварителното решение вече било взето, а водеща роля играел фактът, че правителството в Анкара очевидно е готово да се включи във финансирането с няколкостотин милиона. "С подобни примамливи предложения Турция може лесно да контрира офертите от България", коментира "Ханделсблат".

В същото време сайтът finanzen.net написа, че България продължава да води пред Турция в надпреварата за инвестицията на Фолксваген: "На първо място в списъка с фаворитите стои България, следвана от Турция". Вече текат интензивни разговори за покупката на терен в близост до София, написа още изданието.

Потенциалната инвестиция е в размер на над 1 млрд. евро. Предвижда се фабриката да има 5 000 служители, от които до 650 инженери. Идеята е в завода да се сглобяват модели на "Шкода", "Фолксваген" и "Сеат".

Facebook logo
Бъдете с нас и във