Банкеръ Daily

Прогнози

Възстановяване на офис пазара ще започне през 2021 г.

Пазарът на бизнес имоти посреща 2021 година с очакване на първи знаци за възстановяване на глобалната и местните икономики и за постепенно съвземане на пазара на бизнес имоти, обобщават от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Очакванията на консултантите са за трайни промени в начина, по който оперират най-засегнатите от коронавирус кризата сектори, като търговски площи, хотели и офис площи.

Отминаващата 2020 година беше белязана от изключителни колебания на пазара на бизнес имоти, както и с взаимно противоречащи си тенденции. "От една страна, икономическият спад, вълните на затваряне и силно ограничените пътувания имаха негативен ефект върху почти всички сегменти от пазара, от друга страна, положителните новини около ваксините дават надежда за положителен обрат през следващата година“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор на Cushman & Wakefield Forton.  

Според нея в условията на продължаващо разпространение на COVID-19 и на новините за нов щам на вируса всяка прогноза, дори в краткосрочен план, е с голяма доза условност. Независимо от това обаче явления, като работата от къщи и пренасянето на пазаруване, срещи и забавления в онлайн пространството вече имат сериозен ефект върху редица индустрии и сегменти от пазара на имоти.

Офис площи

Макар и офис сградите да не бяха принудително затворени, кризата с коронавируса доведе до трайни промени в сектора. Най-значимата от тях бе нарастващият дял на работата от къщи и замразяването на плановете за релокации и разширения на редица компании. Според глобалния партньор на Forton – Cushman & Wakefield, в по-дългосрочен план този тренд ще прерасне в работа от всякъде, а много компании ще заложат на екосистема от работни площи, включваща централен и изнесени офиси, дома, споделени офиси и други. Прогнозите са това да даде стимул за развитие на споделени офис пространства, както самостоятелно, така и като част от концепциите на големи офис проекти.  

"Нашите допитвания до собственици на офис сгради и ключови наематели показаха, че под 30% от служителите работят от офиса през последните месеци. Не очакваме това да се промени през зимния сезон, особено предвид новата вълна на затваряне на редица пазари. От пролетта нататък обаче очакваме постепенно завръщане на служителите на работните им места, което ще доведе и до по-голяма яснота за бизнеса от какви площи има нужда. Естествено, с уговорката процесът на ваксинация да е успешен и да няма нови негативни развития за пазара“, прогнозира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Според него в близките тримесечия ще сме свидетели на продължаващ ръст на свободните площи в резултат от освобождаването на офиси и завършването на нови сгради. В допълнение стремежът за преотдаване на неизползвани квадратури от някои компании ще доведе до скрита незаетост на пазара. Това обаче едва ли ще доведе до сериозен дисбаланс между търсене и предлагане, тъй като завършването на някои проекти се забавя, а нови за момента не се започват. Показателен е фактът, че завършените през тази година офис сгради са с общо под 90 000 кв. м отдаваема площ при заявени в началото на годината значително по-големи обеми.

Ключово за развитието на пазара ще е връщането към икономически ръст и възстановяването на бизнеса на наемателите. "Работата от къщи е устойчив тренд, но офисната култура, социалният елемент и екипната работа осигуряват растеж на бизнеса. Случи ли се това, много компании отново ще се нуждаят от разширения площите“, допълва Йордан Кръстев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във