Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Възстановява се работата на ГКПП "Силистра-Ферибот“

От 15 март се възстановява фериботната линия Силистра-Кълъраш, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Превозвач по нея е румънски транспортен оператор.

Първият курс по фериботната линия е в понеделник от 8 часа, като плаването започва от румънския бряг. От този момент се възстановява и граничната контролно-пропускателна дейност на службите от задължителния граничен контрол на подпункт ГКПП "Силистра-Ферибот“.

С решение на Общинския съвет – Силистра временно ще бъде преустановено движението на товарни автомобили с тегло над 3.5 тона по уличната пътна мрежа на областния град. Тези товарни превозни средства няма да могат да преминават през съвместния ГКПП "Силистра-Остров“. Те ще могат да се движат през ГКПП "Силистра-Ферибот“ или останалите гранични пунктове между България и Румъния.

През ГКПП "Силистра-Остров“ ще преминават леки коли и бусове.

 

Трети мост над река Дунав

България и Румъния са се договорили да направят предпроектни проучвания за местоположението на трети мост над река Дунав. Предстои страните да се споразумеят за една от следните локации: Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Свищов - Зимнич, Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш. 

Според експерти мястото между Силистра и Кълъраш е в най-голяма готовност да се изгради такова съоръжение. А то е повече от наложително. По поречието на река Дунав между Русе и Силистра няма мост, а той би могъл да помогне за засилване на връзките между крайграничните райони. Освен всички условия за засилване на туристическите отношения, важно за развитието на този сектор е и изграждането поне на още един мост над река Дунав. Не веднъж и два пъти е обсъждан този въпрос на различни срещи - браншови и правителствени.

Северното Черноморие е една от предпочитаните дестинации за румънските туристи. Така че едно такова мостово съоръжение при Силистра-Кълъраш би било едно добро решение за разширяване на туристическите отношения и увеличаване на пътуващите за почивка.

Едно от най-натоварените трасета е второкласния път Варна-Добрич-Кардам, по който се придвижват пътуващите към черноморските курорти в Добричка, Варненска и Бургаска област. По пътя Силистра-Добрич-Оброчище пък се движат туристите от "Дунав мост" край Русе и от ГКПП Силистра-Кълъраш. Първокласният път Дуранкулак-Варна-Бургас свързва Северното и Южното Черноморие. А той може да бъде и по-пряка връзка с Турция и да помогне за разширяване на връзките между трите страни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във