Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Възстановена е дейността на Националния съвет по биоразнообразие

Министърът на околната среда и водите Асен Личев

Добри новини във връзка с възстановяването на дейността на Националния съвет по биоразнообразие (НСБР) и внасянето в Министерския съвет на Националния план за управление на отпадъците (НПУО) за периода 2021-2028 г. съобщи министър Асен Личев на четвъртата среща на неправителствените организации, работещи в сферата на околната среда.  Планът е с индикативна стойност 1.69 млрд. и има подписана финансова обосновка, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

На срещата с министър Личев са присъствали и заместник-министрите Емилия Тончева, Ренета Колева и Петър Димитров, както и експерти от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) и дирекция „Управление на водите“.

Неправителствените организации са сигнализирали пред политическия кабинет на Министерството на околната среда и водите за необходимостта от последваща оценка по закона за нормативните актове, свързани с околната среда. Те са насочили вниманието към установени несъответствия при картирането на дюните по Черноморието и са алармирали за проблем, свързан с отглеждането на диви американски норки у нас.

Следващата среща с неправителствените организации (в петък, 18 юни) ще бъде тематична. На нея ще присъства и директорът на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), с когото ще се обсъдят  всички възможни мерки, които може да бъдат взети в борбата с бракониерството, съобщи заместник-министър Емилия Тончева.

 

МОСВ и НСОРБ планират меморандум за общи действия и политики

Меморандум за общи действия и политики ще бъде изготвен между МОСВ и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Това е решено по време на среща на министъра на околната среда и водите Асен Личев и политическия му екип с изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева, Владимир Георгиев – член на УС на сдружението и кмет на Самоков, и експерти.

Набелязани са били основните проблеми в сектора, които имат нужда от ясни общи политически решения. Сред тях са управлението на водите и отпадъците, нерегламентираните сметища, опазването на защитените зони и биологичното разнообразие и други.

Министър Личев е съобщил, че предстои правителството да утвърди Националния план за управление на отпадъците. Той е припомнил и ангажиментите на България за прехода към кръгова икономика и целите по намаляване на генерираните отпадъци. Ще бъде удължен срокът за въвеждането на електронния регистър за отпадъците до отстраняване на всички проблеми в системата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във