Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Възможно е да се добавят или трият файлове от иззетите компютри на "TAD Group"

Tова заяви председателят на Българската асоциация на сертифирцираните етични хакери

Възможно е да се добавят или трият файлове от иззетите компютри на фирма "TAD Group". Tова заяви председателят на Българската асоциация на сертифирцираните етични хакери Ростислав Петров. Според него атаката срещу голям процент от хора в държавата е класическа форма на кибер тероризъм и целта в 90% от случаите е да се дестабилизира страната.

"Държавата в този случай не е виновна, а по-скоро виновниците са тези хора, на които им е поверена сигурността на подобни сайтове”, допълни Петров пред NOVA телевизия. По думите му обаче няма практика фирми, занимаващи се с киберсигурност да разбиват системите за защита на компании с цел да ги принудят да станат техни клиенти. Това били единични случаи.

Според секретаря на асоциацията Павел Георгиев няма необходимост от смяна на паролите на електронните пощи на хората, чиито лични данни са изтекли при хакерската атака срещу НАП. Това би било препоръчително, ако в базата на приходната агенция е имало такава информация.

Според прокуратурата "ТАД Груп" се е занимавала с киберрекет и компанията стои зад източването на личните данни на около 5 млн. българи от Националната агенция по приходите.

Първоначално като обвиняем беше привлечен 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков. В сряда и търговският директор на TAD Group Георги Янков официално бе обвинен в тероризъм чрез киберпрестъпления, след като разследването бе прехвърлено от Софийската градска прокуратура на Специализираната прокуратура. Янков е пуснат под парична гаранция от 20 хил. лева. За подобно престъпление, което би било прецедент в България, законът предвижда до 15 години затвор. Всички останали служители на фирмата са подали молба за напускане.

По неофициална информация собственикът Иван Тодоров ще бъде обявен за международно издирване. Твърди се, че ще бъде издадена Европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол. Тодоров е собственик на десетки фирми у нас, свързани основно с управление на хотели и ресторанти из цялата страна. Той притежава бизнес и с недвижими имоти, а от 2016 година се занимава и с киберсигурност. Адвокатите му твърдят, че Тодоров е на бизнес пътуване в Канада, планирано отдавна.

"ТАД Груп" е основана през 2014 г. с начален капитал от над 190 000 лева и отдава права за франчайз. Има клонове още във Великобритания, Ирландия и Румъния. Според последния отчет на българското дружество "ТАД Груп" има приходи от 214 хил. лв. за 2018 г., а печалбата ѝ възлиза на 8000 лева. Броят на заетите е шестима души. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във