Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Възможна е сделка между ЕС и „Газпром” за „Южен поток”

„Газпром" може да сключи сделка с Европейския съюз, която ще разчисти пътя към строежа на газопровода „Южен поток", се казва в коментар на руското издание „Ведомости”.

Украинският парламент ще разгледа днес предложението на премиера Арсений Яценюк да бъде спрян транзитът на руски газ като санкция срещу Русия. Ако мярката бъде одобрена, това не означава на всяка цена спиране на доставките за европейските потребители, посочва „Ведомости”.

Преносът може да извършват европейски компании, които не попадат в списъка с украинските санкции. В момента руската „Газпром” е собственик на природния газ, който се транспортира през газопреносната мрежа на Украйна и доставя до европейските потребители.

Идеята е европейските компании да могат да сключат договор за доставка от входната точка на газопреносната мрежа на руско-украинската граница, т.е. Русия да продава природния газ на границата си с Украйна. Така европейските компании сами ще транспортират суровината до своите държави, плащайки транзитните такси за пренос на суровината през украинската газопреносна мрежа.

Новата схема ще позволи и на Украйна да не купува природен газ директно от Русия, а от някоя европейска компания, която купува газ на границата. В момента Украйна купува газ от германската RWE и получава суровината чрез реверсивните връзки с Полша и Унгария. От септември Киев планира да купува газ и от Словакия, което обаче може да се приеме като реекспорт на руския газ. „Газпром” вече се закани да не допусне такова действие.

Всъщност газовият гигант все още не е коментирал приема ли новата схема за транзита на руски газ към Европа. Зам.-директорът на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия Алексей Гривач коментира, че компанията едва ли ще се съгласи на този вариант.

Според експерта обаче схемата може да отвори вратата на „Южен поток”. „Ако „Газпром” се съгласи на това, то компанията може да поиска от Европа гаранции, че няма да възпрепятства строителството на „Южен поток”, коментира Гривач.

През 2013 г. „Газпром” е доставил в Европа през Украйна 86 млрд. куб. метра газ. Това е около половината от износа на Русия към Украйна и към 20% от цялото потребление на газ на Стария континент.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във