Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВЪЗЕЛЪТ АСТЕРА ХОЛДИНГ ОСТАВА ЗДРАВО ЗАТЕГНАТ

Като повечето съдружия в България, и това между бившите собственици в Астера холдинг е обречено на провал. Но подобно на бракоразводните процеси у нас и споровете между Лукан Луканов и Красимир Митев няма да приключат скоро. Дълго време Митев си търси правата за обезсилените му акции в холдинга, който притежава 98.5% от столичния козметичен завод Арома. След него своя ход изигра Лукан Луканов - председател на надзорния съвет на Астера холдинг. Той пък атакува финансовото управление на Рубела капитал - Рудозем, която е единственото свързващо звено между двамата.
Шестдесет процента от акциите на Рубела капитал държи Митев, а останалите са собственост на Луканов. По силата на своя мажоритарен дял изпълнителен директор на рудоземското предприятие е Красимир Митев. През последните години производството в Рубела капитал върви добре, в цеховете му се работи на три схеми. Но бедата, според Лукан Луканов, е, че голямата част от приходите от дейността на рудоземското дружество не остават в предприятието. Проблемът, твърди той, идва главно от това, че дружеството не притежава използваните от него търговски марки. Техен собственик е регистрираната в Западни Самоа (острови в Океания) офшорна фирма Атлас лимитед.
С удостоверение от 1 юни 1999 г., издадено от патентното ведомство на България, собственикът на марките прехвърля правата си върху лицензите на Рубела капитал на офшорната фирма.
Луканов твърди, че по силата на договора за използване на тези нематериални активи на офшорката рудоземското предприятие се задължава да превежда на Атлас лимитед 10% от приходите от дейността си. Това правело ни повече, ни по-малко - 2.589 млн. лева, според счетоводните отчети на Рубела капитал за 1999 година. По този начин печалбите на дружеството се източвали в офшорката, която според Лукан Луканов е собственост на Митев. Това е и причината, поради която заводът в Рудозем бил напълно декапитализиран - нетната стойност на активите му към края на 1999 г. е отрицателно число, твърди засегнатият съдружник. Тази политика на ръководството на Рубела капитал - по думите на Луканов, го е е предизвикала като миноритарен акционер да поиска процедура за ликвидация на Рубела.
Колкото до Арома, по думите на нейния изпълнителен директор Евгени Иванов, финансовото й състояние напълно контрастирало на действителността в рудоземското предприятие. Продажбите на софийското предприятие за миналата година били за 25 млн. щ. долара, което е с 10% повече в сравнение с 1999 година. Основните пазари на Арома са в страните от бившия СССР и в Румъния. Според предварителните мениджърски разчети, печалбата на дружеството за 2000 г. щяла да бъде 10 млн. лева.
От тегления през 1996 г. от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) заем на стойност 10 млн. щ. долара за погасяване е останала половината сума, твърди Луканов. В момента текат преговори с кредитната институция за разсрочването на това задължение. Според договора за заем, целият му размер е трябвало да се изплати до 2002 година. Другият по-сериозен борч на Арома - в размер на 1 млн. щ. долара е кредитна линия, предоставена от Централна кооперативна банка.
Противно на очакванията на в.БАНКЕРЪ, Лукан Луканов се въздържа да коментира историята с обезсилените акции на бившия си съдружник Красимир Митев в Астера холдинг, тъй като проблемът бил от компетенциите на юристите. Както писа в. БАНКЕРЪ, това решение бе взето на общо събрание на холдинга, проведено на 27 юни 2000 г., с гласовете на Луканов. Дотогава двамата с Митев притежаваха по половината от книжата на Астера холдинг, който е основният собственик на Арома. Мотивите за обезсилването на акциите на Митев са, че с действията си изпълнителният директор на Рубела капитал е увредил интересите на холдинга. Интересното е, че веднага след това отнетите от Митев акции са записани от юридическото лице Арома. Как е станало това, след като книжата са били обезсилени? Платил ли и на кого софийският завод за тях, не стана ясно. Луканов заяви само, че щом съдът е потвърдил решенията на общото събрание, значи всичко е протекло законно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във