Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Въздушната линия София-Кайро-София ще ускори бизнес връзките

Изглед от модерен Кайро.

Нов посланик ще представлява страната ни в Арабска Република Египет. Деян Катрачев връчи акредитивните си писма на президента Абдел Фаттах ал-Сиси  на церемония в двореца „Ал-Иттихадия“ в Кайро.

В рамките на проведения разговор е потвърдено желанието за по-нататъшно развитие на традиционните приятелски отношения между двете държави, за продължаване и задълбочаване на политическия диалог на високо и най-високо равнище, развитие на търговско-икономическите отношения, културния и научния обмен. А през тази година отбелязваме и 95 години от установяването на дипломатически отношения.

А Египет е и най-значителният търговско-икономически партньор на България сред държавите от Близкия изток и целия Африкански континент, като нивата на този търговски стокообмен продължават да се развиват възходящо. А през  2019 г. двустранната търговия достига рекордните 1.27 млрд. щ.долара. 

За пандемичната  2020 г. обаче се отчита спад от над 54% на стокообмена между България и Египет, чиято стойност падна до около 582.8 млн. щ. д. (износ към Египет около 189 млн. щ.д и внос у нас в размер на 393.8 млн. щ.д.). Българският експорт се формира главно от нефтени масла, пшеница, карбонати, рафинирана мед и медни сплави в необработен вид и други. Импортът от Египет е от сурови нефтени масла, минерални или химични азотни торове, естествени калциеви  фосфати, полимери на пропилена и други.

Като голямо постижение може да се оцени регистрацията на България през април миналата година от египетската Главна агенция за снабдяване със стоки (ГАСС)  като страна-производител на хлебна пшеница, с право на участие в провежданите в Египет държавни търгове. Тази страна е един от най-големите вносители на тази суровина. 

 

Съгласувани са стъпките за организация на съвместен бизнес форум

Заместник-министър Зарица Динкова е обсъдила с посланика на Арабската република Египет в София Халид Ибрахим Емара широк кръг въпроси от двустранните отношения, възможностите за провеждането на първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество. Съгласувани са и стъпките за организация на съвместен бизнес форум.

Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения през февруари 1926 година.

В разговора са откроени възможностите за задълбочаването на двустранните отношения в сферите на икономиката, енергетиката, туризма, отбранителната промишленост и други сектори. Отбелязан е активният политическия диалог между двете държави през последните три години и разменените визити, които са добра основа за задълбочаване на сътрудничеството във всички сфери от взаимен интерес.

Заместник-министърът и посланикът са обсъдили и успешната модернизация на енергийния сфера в Египет и възможностите за сътрудничество в сектора както на двустранна основа, така и в контекста на енергийната трансформация на Европейския съюз. Страната има развит енергиен пазар, основан на въглища, нефт, природен газ и хидроенергетика. В западните райони на пустинята, залива Суец и делтата на Нил се добиват нефт и газ. Египет има огромни запаси от газ.

Изтъкнато е било, че откриването на въздушната линия София-Кайро-София ще подобри свързаността между двете страни, а в скоро време се очаква "България Еър" да обяви график на полетите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във