Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Въвеждат електронна рецепта до края на годината

Изготвя се нова Национална здравна стратегия, тъй като срокът на действие на сегашната изтича в края на тази година. Това каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова по време на форум, посветен на бъдещето на здравната система.

"Имам уверението, че до края на 2020 г. се очаква въвеждането на електронна рецепта. Устойчиво развитие на здравната система може да се постигне, когато решенията са резултат на диалог и консенсус между различните политически сили, консенсус в обществото, в бизнеса, в неправителствения сектор, в съсловните организации. Промените в сектора трябва да се случват еволюционно, а не революционно, добави Дариткова, цитирана от БТА, и добави, че  има още какво да се желае в областта на разходите за здравеопазване на човек от населението, на профилактиката, на продължителността на живота.
Българският фармацевтичен съюз  също подкрепя устойчивостта на процеса. Според Асена Стоименова, председател на съюза, аптеката не би трябвало да се възприема само като търговски обект. Където има засилена социална роля на фармацевтичната професия, разходите за лекарства намаляват.

Председателят на Български лекарски съюз Иван Маджаров каза, че ролята на лекаря се е променила, като от последна инстанция той се е превърнал в посредник между фармацевтичната индустрия и новите технологии и пациентите си. Нищо не може да се прави "на парче", трябват комплексни мерки за финансирането на системата и кадровото й осигуряване. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във