Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Във Виена не издържаха

Уж са дипломати хора австрийците, а как неприятно ни изненадаха тази седмица. От централата на ЕВН във Виена обявиха, че възнамеряват да започнат арбитражно дело срещу България. Процедурата ще бъде задействана в съответствие с договора между двете страни за взаимно насърчаване и защита на инвестициите, който е в сила от 1997-а, че и на основание на Европейската енергийна харта. Причината - различни действия, предприети от регулаторните органи у нас, както и от други държавни институции, които компрометирали дружествата им в България и, забележете, намалявали приходите им от продажбата на електрическа енергия. За пример, австрийците посочват орязването на признатите разходи за плащане на преференциалните тарифи за зелена енергия. Както и решението на Върховния административен съд, с което цената за достъп, която централите, произвеждащи екоток, плащат на електроразпределителните дружества и системния ни оператор, бе обявена за незаконна на първа инстанция.


От гледна точка на EVN AG резултатът от това решение представлява следващо нарушение на задълженията на България за защита на инвестициите, отбелязват австрийците и предупреждават, че в следващите месеци с българските институции ще бъдат водени преговори, в рамките на които се надяват да се стигне до взаимно разрешаване на спора.


Има и една много хубава добавка в съобщението им, че все някога трябва да бъде направена първата крачка за решаване на проблемите. Все някога, ама точно сега ли? Когато протестите срещу монополите още тлеят и хората ни още не могат да се свестят от солените сметки за ток?


Явно на онези шефове на ЕВН във Виена им е точно през шапката за огъня, на който се пекат (и в буквален и в преносен смисъл) ръководителите на компанията им у нас барабар с хилядите техни служители. И ги е грижа повече да си получават дивидентите от губернията зад Дунава, отколкото за социалния мир в същата тази губерния. От друга страна, са си прави виенчаните - приели сме ги и ще си плащаме като попове. Решили са, че достатъчно са чакали и си искат парите. В централата на ЕВН сигурно и в най-тежките си кошмари не са сънували, че може да им палят офисите и автомобилите и да заплашват и замерят служителите им с камъни. Ама и не знаят какъв кошмар е да живееш с пенсия от 150 лв. месечно, а сметката ти за ток да е по-висока? Затова може би поизбързаха със заплахите си за съд. Ако бяха дошли с благородната мисия да ни топлят и да светят по пътя ни към общоевропейските ценности, без пари, онези с пенсиите със сигурност щяха да се стреснат. Но нали намират начини все някак да си плащат и дали ще е на австрийци, или на монголци - все тая. Така че заглавия като Шок покрай тока. EVN иска да съди България, ЕВН показа зъби, рекетира държавата и т.н. не са от особена ползва нито за голтаците, нито за разпределителите от чужбина. Те само показват напрежението помежду им. Наложи се председателят на управителния съвет на ЕВН България Йорг Золфелнер и министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев да тушират леко страстите. Първият обясни, че искат от енергийния регулатор ново преразглеждане на цената на тока, така че компанията да не трупа повече загуби, но и цената за крайните потребители да не се променя. Което си е истинска дипломация. Според наследника на Делян Добрев пък вече се преговаря с австрийската фирма и той се надява, че до арбитраж няма да се стигне. Кротко се надяваме и ние!


Докато обаче гасяхме чергата от единия край, тя пламна и от другия. Сложната ситуация в България, при която главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, не е нищо друго освен политическа игра на хората от висшите кръгове на властта в страната, заяви министър-председателят на Чешката република Петър Нечас в интервю пред местна медия.


Нормално е, разбира се, Нечас да брани ЧЕЗ. Все пак фирмата е със 70% държавно участие и през последния месец акциите й на борсата главоломно падат надолу. Но колкото и чехите да ни възприемат като турска тоалетна, не могат да се оплачат от възвръщаемостта на инвестицията си у нас - 12 на сто. За сравнение, от активите си в Румъния и Албания получаваха по 10%, а в самата Чехия едва 7.1 на сто. И не им ли търпяхме достатъчно номерата - то не бяха объркани сметки, тримесечно отчитане, несъобразяване с решенията на нашите органи... Добре би било да поканим господин Нечас в селищата край западната ни граница, за да види какъв ток доставят там неговите съграждани. При възвръщаемост на инвестициите им от 12 на сто! Всъщност на който не му понася, да се изнася. Както направи Е.ОН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във