Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВЪВ ВИЕНА НЕ ЧЕТАТ ПЕТКОВ

В австрийската столица Виена явно не четат отчетите на вътрешния ни министър Румен Петков, според които престъпността и корупцията у нас са намалели през последната половин година. Такъв извод се налага от отправения през тази седмица към властите апел от австрийското председателство да заострят вниманието си към... борбата с организираната престъпност и корупцията. Напомнянето, че страната ни все още не е установила превес във войната с мафията, дойде по време на провелото се тази седмица в Брюксел заседание на Съвета по асоцииране България- Европейския съюз. Болезнената истина бе изречена от федералния министър по европейските въпроси Ханс Винклер. Според него успехите в борбата с подкупите и криминалния контингент не могат да дойдат за ден-два, но повече от очевидно е и че не може да се разчита негативното впечатление да бъде коригирано с 10-15 показни ареста. Това, което искат да видят и за което не се умориха да говорят както комисарите в Брюксел, така и страните членки, са необратими резултати. А за наше огромно съжаление точно те критично липсват. За сметка на това си имаме отчетите на МВР шефа - Румен Петков, и на неговия колега от правосъдното ведомство Георги Петканов. Те двамата ги връчиха неотдавна на комисаря по въпросите на правосъдието и вътрешните работи Франко Фратини и на тези доклади толкова много се разчиташе да изтръгнат благосклонна оценка от страна на Еврокомисията.
Не крие повече надежди и правителствената стратегия за борба с корупцията по висшите етажи на властта, и работният план към нея. Повечето мерки в него са със срок на изпълнение в обозримото бъдеще. Имаме си и всякакви доклади и списъци - за контрабандните канали и корумпираните митничари, за подкупните магистрати, за обвинените в извършване на престъпления политици, които се крият зад депутатския имунитет.
Колкото и да е тъжно да го признаем, корупцията проникна почти във всички сфери на обществения ни живот. Като се започне от висшите етажи на държавното управление и се мине през системите на здравеопазване и образование, та се стигне до лесно предвидимите резултати от футболното първенство. Това обаче в отчетите до Брюксел и Виена не го пише. Странно е откъде тогава го знаят?

Facebook logo
Бъдете с нас и във