Банкеръ Daily

Юлиан Попов

Върви се към унифицирана глобална цена на въглеродните емисии

Намаляването на необходимостта от въглеродните горива е дълъг процес, който започва доста по-отрано – след 1973-а година, след арабското петролно ембарго.  Това каза за БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиан Попов по повод решението на евродепутатите да обявят извънредно положение за климата. Той е оптимист, че е възможно догодина да има и климатичен закон. 

"Има много нови технологии, които пазарът приема и доста академични модели, които показват, че е възможно Европа да стане климатично неутрална до 2050 година. Това са амбициозни цели и за тези цели въпросът не е само да слагаме соларни панели или да санираме сградите. Става въпрос за цялостна технологична революция, но всички случаи - дълбока трансформация на икономиката. Eдин от проблемите на Европа е, че именно в тези технологии изостава много сериозно зад Китай и, в голяма степен, в някой сфери изостава зад Япония, САЩ… Така че картината е доста по-сложна от това просто да си спрем парното“, коментира Попов.

Според него това е шанс за икономиката на България да стане по–високотехнологична и шанс за икономиката на Европа да излезе от тази леко стагнирана икономика и да се развие, да промени много от нещата, включително и зависимостта си от вносни горива.

"Когато говорим за големи инвестиции, това е нещо, което и икономиките искат. Те искат да има големи инвестиции, търсят се добри проекти за голямо инвестиране. Това само ще раздвижи икономиката и е позитивно! Ние често правим тази грешка - да казваме „това ще струва много пари“. Чудесно е, ако са инвестиции. Лошо е, ако това са пари, които са хвърлени под формата на неоправдани субсидии, но най-големите субсидии са общо взето в сферата на фосилните горива, така че и в това отношение не би трябвало да имаме много големи притеснения“, обясни експертът.

Попов коментара, че решението на ЕИБ - най-голямата кредитираща институция в света, да се оттегли от проекти, свързани с фосилните горива, ще има „имат голямо въздействие върху специфичните инвестиции точно в тази посока“: „Много е вероятно и Европейската банка за възстановяване и развитие да я последва. Тя вече има политики, които са свързани с тези насоки и много частни банки, много частни институции, много частни големи компании също се ориентират в тази посока“.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във