Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Въртележки във фонд "Земеделие"

Фермерите са готови на протеси, ако заради кадровите рокади се стигне до спиране на субсидиите.

Може ли рокадите във фонд "Земеделие" да предизвикат протести?

От всички кадрови рокади, които предприе служебната власт, като че ли с най-голям залог е тази в Държавен фонд "Земеделие". Структурата, която играе ролята на разплащателна агенция по Програмата за развитие на селските райони и за директните субсидии на земеделците, де факто разпределя по 3 млрд. лв. на година. Така че е разбираемо защо интересите към нея са толкова големи и защо първо бе поискана оставката на досегашния й шеф Румен Порожанов.

Обяснението на служебния министър на земеделието и храните Христо Бозуков, че причината за поисканата промяна били множеството сигнали за нередности от бенефициентите и необходимостта от цялостна ревизия, не са никак убедителни. Първо, за няколко дни на поста Бозуков едва ли е успял да получи чак толкова сигнали срещу Порожанов, а и преди по-малко от година ДАНС направи шумна акция във фонда, но не чухме да са открили нещо нередно.

Второ - в хоризонта на двумесечния си мандат служебният агроминистър не би могъл да направи каквато и да е ревизия на институцията, през която всекидневно минават милиони левове. А и не се знае след предстоящите парламентарни избори какъв вятър ще повее и дали тогава няма да има нови разпореждания за промени в нея. Така че активността на Бозуков изглежда някак продиктувана от друго място. Поради което не бива да се подминава с лека ръка и изказването на Татяна Дончева, че Делян Пеевски и Моника Йосифова - заедно с техните протежета, натискат за промени във фонда.

По-важното в случая обаче е друго. Извършената рокада поставя под въпрос ритмичното изплащане на фермерските субсидии и одобряването на проектите по селската програма. Което пък би довело до сътресение в сектора, който чака парите от държавния фонд, за да плати кредитите си или други текущи сметки, като например да подготви посевите и т.н. Нещо повече - забавените субсидии може напълно да блокират селскостопанския процес, тъй като междуфирмената задлъжнялост в сектора е огромна и никой не дава материали (торове, фуражи и др.), без да си получи парите на момента. В същото време банките много трудно кредитират фермерите поради несигурните плащания от фонд "Земеделие".

Новият директор - който и да е той, ще има нужда от време, за да се ориентира в ситуацията. Той ще трябва да получи и спесимен - документ, който удостоверява подписа на лицата, имащи право да извършват парични операции по дадена сметка.

Една евентуална ревизия на дейността на фонда пък би могла да доведе до отнемането на неговата акредитация като разплащателна агенция, при положение че се открият някакви нередности.

В тази връзка производителите на оранжерийна продукция и тяхната браншова организация БАПОП вече изпратиха отворено писмо до президента, премиера и министъра на земеделието, в което изразяват сериозна загриженост за случващото се. 

"С оглед на тежките зимни условия, които съпътстват тазгодишната кампания, българските оранжерийни производители са поставени в много затруднено положение. От една страна, ще имат много високи разходи за отопление, намалени субсидии и кредитна задлъжнялост. А от друга, е неясно какви промени ще се осъществят в нормативната уредба", пишат те. 

Земеделците се притесняват, че в краткия срок на действие на служебното правителство ще има промени в разпоредбите, без конструктивен диалог с браншовите организации, които ще нарушат хода на изпълнение на кампанията по директни плащания и могат много сериозно да застрашат нормалното протичане на Програмата за развитие на селските райони. Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция апелира също така в този най-труден от годината момент да не се допуска блокиране на работата на Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция.

Впрочем точно за да не се случват нещата, от които се опасяват фермерите, в Устройствения правилник на фонда е записано, че изпълнителният директор може да бъде освободен само от управителния съвет, а не по искане на земеделския министър. Във въпросния управителен съвет пък влизат представители (заместник-министри) на министерствата на финансите, на икономиката, на околната среда и водите, на труда и социалната политика и на регионалното развитие и благоустройството, а такива още не са определени. И тъй като новият състав на управителния съвет все още не е конституиран, подалият оставка Румен Порожанов продължава да изпълнява задълженията си в очакване новият съвет да се произнесе по нея. 

Междувременно служебният министър Христо Бозуков обяви, че никое от спряганите досега имена няма да застане начело на фонд "Земеделие". Той имал визия какъв трябва да е шефът, но явно още не е открил точния човек, щом като председател на управителния съвет не свиква заседание, за да назначи новите му членове. Пък и каква е гаранцията, че избраникът ще бъде одобрен от Брюксел? Известно е, че лицето, което разпределя милиардите за земеделие, образно казано, получава за това оторизация от Европейската комисия. 

Добре е също да не се забравя, че изпълнителният директор на фонда има задължението до 31 март да изготви и представи годишен отчет за дейността на Разплащателната агенция. Което трудно би се случило, ако ведомството се напълни с нови хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във