Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Върху подпорната стена на Алепу ще има хотел с басейн

Строителите от дъщерното дружество на "Главболгарстрой" - "ГБС Турс" показаха проекта за изграждането на предизвикалия масови протести и недоволства комплекс на плажа Алепу. От началото на годината строителната компания твърдеше, че се извършва само укрепване на активно свлачище.

Оказва се, че подпорната стена ще е интегрирана в бъдещия курортен комплекс, който се разполага терасовидно над плажа и надгражда над нивото на пътя. От изнесената информация става ясно, че инвеститорът има всички разрешителни за строеж на ваканционно селище, а опакованата сграда е монолитна стоманенобетонна конструкция, чиято цел е да спре свлачището.

Целият проект може да бъде разгледан на www.alepuvillage.com, където са показани визуализации и архитектурната обосновка на проекта, както и подробности за етапите на изграждането.

Апартаментната зона на комплекса ще разполага с общо 87 апартамента. Към комплекса ще има и басейн.

В подземната си част сградата изпълнява ролята на укрепителна конструкция. Тази част, която по същество е подпорна стена, е изпълнена като Етап 1 от проекта.

Околосградното пространство ще разполага с пешеходни алеи, плочници и озеленени пространства. Предвиждат се и зони за разполагане на декоративни градински и паркови елементи.

Терасовидното застрояване е избрано, за да се "впише естествено конструкцията в терена, а домовете да осигуряват панорамна гледка. Това създава и предпоставки за по-интересни архитектурни решения".

Предвидено е богато озеленяване на свободните пространства, както и на покривите и терасите. Парковото пространство ще заема минимум половината от терена, на който ще е изграден ваканционния комплекс.

По-рано днес проектантът, работещ по конструкцията, Камен Славнин обясни, че на Алепу има монолитна стоманобетонна конструкция, а нейната функция е на противосвлачищно съоръжение. Разрешаването на застрояване на този терен е свързано със задължително укрепване на свлачището.

"В предварителните предписания, свързани с изграждане на проекта, изрично беше упомената кои пластове трябва да се отнемат и кои трябва да останат и къде точно трябва да се извърши фундиране", каза той пред БиТиВи.

"Кутийките, които се виждат на снимките, са едни празни пространства, които трябва да подпомогнат работата на стената отзад – да я укрепят допълнително", заяви още Славнин.

Край четириетажната подпорна стена на Алепу ще има "красив курортен комплекс с двуетажни постройки", разкри той.

По думите му, ако имаше обикновена стена, тя щеше да е отделена от останалата сграда и тъй като пластът до нея е негоден, е трябвало да бъде изгребан и заместен с подходящ материал. "Щяхме да имаме много сложно и скъпо уплътнение, това решение с подпорната стена се оказа най-икономическо ефективно", каза проектантът.

Той обясни, че до решението за изграждането на укрепващото устройство, паралелно с построяването на курортния комплекс, се стигнало заради сериозни проблеми със съществуващия вече комплекс на същия инвеститор - петзвездният "Свети Тома".

Прокуратурата атакува разрешението за строеж в съда, с мотива, че документът е нищожен. А през юни тази година шефът на ДНСК каза, че строителството на мястото е спряно от зимата на 2019 г.

От "ГБС Турс" определиха проекта като комуникационен провал, но и повод за гордост от архитектурен и конструктивен аспект.

Протестите срещу унищожаването на природата ще продължат, заканиха се екоактивистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във