Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Върбакова не влезе в управата на ЧЕЗ

Собственичката на "Инерком" и кандидат-купувач за активите на ЧЕЗ в България Гинка Върбакова и приближените й не бяха включени в контролните органи на енергийното дружество. Общите събрания на "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение" се отказаха от рокадите, които сами предложиха преди около месец. Идеята бе Върбакова и свързаните с нея хора да бъдат записани в управителните съвети под условие - промените да влязат в сила след приключване на сделката и осъществяване на плащането, оценено на 320 млн. евро.

Официалното становище на мажоритарния собственик "ЧЕЗ Груп" бе, че рокадите няма да бъдат осъществени, защото "Инерком" вече е уведомила, че няма да приключи сделката на предварително уговорената дата. По информация от Прага крайният срок е 30 ноември. 

Месеци наред Гинка Върбакова и консултантите й не хвърлят достатъчно светлина за финансирането на операцията. Те категорично отхвърлят твърденията за участието на руско-грузински бизнесмени и офшорки, споменати най-напред от чешките медии, и позовавайки се на търговската тайна, спрягат някакви сериозни международни финансови институции. Никоя сериозна институция обаче досега и дума не е обелила за подобен ангажимент и ако не се стигне до плащане, "Инерком" и Върбакова могат да се простят с 5 млн. евро банкова гаранция. 

Не е без значение и как ще приключи съдебната сага около тази история. Тепърва трябва да се чака изходът от делото във Върховния административен съд, насрочено чак за май 2019 година. До него се стигна, след като Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката между "Инерком" и ЧЕЗ. КЗК реши, че при евентуално придобиване на чешките активи от страна на "Инерком" има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група. И двете страни внесоха обжалвания.  Впоследствие в "Инерком" настъпи преструктуриране и Върбакова "напусна" соларния си бизнес. Бе поискана нова оценка от комисията, но тя отказа заради висящото дело във ВАС.

Не се ли нареди "пасиансът", централата в Прага изрази готовност да започне преговори за продажбата на "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд", "Фри Енерджи Проджект Орешец" и "Бара Груп" с втория класиран претендент - India Power. Само че този вариант като че ли не е много по вкуса на чехите, които неведнъж са изказвали желание за бързо излизане от българския пазар.

Междувременно вътрешнофирменото разследване на ЧЕЗ не е успяло да установи кой е виновен за изтичането на информацията за планираната продажба на българските активи, съобщи чешко радио, цитирано от Bloomberg. Неуспехът от разследването се очакваше, защото фирмата е изпратила само въпросници, заяви бившият председател на надзорния съвет на "ЧЕЗ Груп" Вацлав Пачес. И във въпросниците никой нищо не си е признал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във