Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Върбакова изЧЕЗва от соларните си проекти

Собственичката на дружеството Гинка Върбакова е напът да излезе от енергийните си фирми, занимаващи се с производството на слънчева енергия. Нейната "Инерком България" бе избрана преди половин година за купувач на активите на ЧЕЗ у нас - въпреки скромния й опит в управлението на ютилити компании от подобен ранг. Обявяването на сделката предизвика сериозен скандал през февруари и разтресе политическите среди, без да доведе до някаква съществена промяна. Но малко по-късно Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на ЧЕЗ от "Инерком" с мотива, че това ще доведе до концентрация на пазара на електроенергия. Тази вероятно е и причината сега Върбакова да се отказва от семейния бизнес - за да може да завърши сделката с чехите или поне да спаси депозита си от 5 млн. евро.

От началото на септември тя и семейството й са започнали рокади в контролираните от тях дружества. От вписаните в Търговския регистър промени от 12 септември се вижда, че Гинка Върбакова е излязла от управата на "Евро бетон", "Улер 2009", "Еко-строй инженеринг" и "Диана хънт". Тези фирми стопанисват фотоволтаичните централи на Върбакови, които се намират в района на пазарджишкото с. Мало Конаре. Още вкрая на 2016-а тя напуска управлението и на "Риал Стейтс", отговаряща за други два фотоволтаични парка, както и за проекта за слънчева централа с мощност 80 мвт при с. Сбор. Тези действия обаче едва ли ще са достатъчни за антимонополния орган да промени решението си. От там засега въобще не коментират промяната в обстоятелствата и управлението на фирмите на сем. Върбакови. Междувременно от "Инерком" заведоха дело срещу решението на КЗК. Само че то е насочено чак за май догодина, а дотогава отдавна ще е изтекъл срокът за осигуряване на финансиране за сделката с ЧЕЗ.

Колкото до чешката страна, очевидно тя се е надявала нещата да минат гладко и реакцията в България не й хареса особено. Ситуацията там се промени леко, след като новият премиер Андрей Бабиш назначи нови хора в управлението на ЧЕЗ. Промените започнаха от председателя на надзорния съвет на компанията Вацлав Пачес, който бе отстранен  заедно с още двама участници в съвета. На неговото място застана бившият член на управителния съвет на чешката централна банка Любомир Лизал. В съвета бяха назначени и Карел Тул - високопоставен представител на финансовото министерство, както и Отакар Хора - член на одитната комисия на ЧЕЗ. На този етап новото ръководство не е коментирало сделката за българските активи, но времето на "Инерком" за намиране на необходимите средства изтича. Според бившия енергиен министър Драгомир Стойнев дружеството няма да намери парите. "Искаме да имаме сериозен инвеститор, който да гарантира сигурността на електроснабдяването на 2 млн. българи, както в момента го прави ЧЕЗ", каза Стойнев пред bTV.

От Прага пък заявиха още през пролетта, че в случай на провал на сделката с "Инерком" ще започнат преговори с втората класирана фирма - индийската India Power Consortium.

Facebook logo
Бъдете с нас и във