Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Въпросът за магистралата Русе-Велико Търново може да стигне и до Европарламента

Русенци от години искат изграждане и на втори мост на река Дунав.

Магистралата Русе-Велико Търново и изграждането на втори мост над река Дунав при Русе е обсъдил кметът Пенчо Милков и заместник-кметовете с депутатите от 19 многомандатен избирателен район-Русе, съобщават от общината. В работната среща са участвали Крум Зарков (БСП), Калин Иванов (ПП), Светлин Стоянов (ИТН) и Ализан Яхова (ДПС).

„Целият административен капацитет на Община Русе във всичките му сфери може да бъде използван от вас - представителите на русенци в парламента. С екипа ми заявявахме многократно пред редовното правителство исканията си по наболелите за всички нас въпроси, но чуваемост липсваше. Вярвам, че чрез вас ни се дава реална възможност местната власт и държавата да единодействат“, е казал Пенчо Милков.

Крум Зарков е бил категоричен, че работите по проекта за магистралата Русе-Велико Търново трябва да започнат още тази година. Според него въпросът следва да се постави и пред представителите ни в Европарламента, тъй като Русе е град с кръстопътно местоположение и голямо европейско значение. Народните представители заявиха готовност да оказват последователен натиск на министрите, включително и Калин Иванов като член на парламентарната комисия по транспорта, за да може дългоочакваното трасе да се реализира възможно най-скоро.

Относно изграждането на втори мост над река Дунав при Русе, Светлин Стоянов е отбелязал, че за това е важно да се преговаря с румънската страна, където наскоро също бе сформирано ново правителство. „Румъния е готова за сътрудничество и преговори. Трябва да се възползваме от тази възможност“, е заявил Крум Зарков.

Всички в тази среща са били единодушни, че част от приходите от такса „Дунав мост“ трябва да постъпват в местната хазна, като се обмисля  организирането на дискусия с министъра на финансите Асен Василев по темата. Тези средствата могат да се използват за подобряване на инфраструктурата в Русе, която се руши от преминаващите над 800 хиляди тежкотоварни автомобила годишно.

Кметът е припомнил и за някои от занемарените с години от държавата проблеми - Дъговият мост, който има спешна нужда от ремонт, строителството на кръгово движение при магазин “Джъмбо”, където общината изгради осветление със собствени средства, и други.  „Ще работим в полза на русенци и няма да действаме в опозиция“, е заявила Ализан Яхова.

Депутатите са получили и официално писмо със специфичните проблеми в четири ресора - комунални дейности, строителство, хуманитарни дейности, икономика и международно сътрудничество, за чието разрешаване община очаква съдействие от своите народни представители. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във