Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Въпрос на месеци е да бъде завършена газовата връзка с Гърция

Въпрос на месеци е да бъде завършена газовата връзка между Гърция и България. Tова стана ясно от съвместното изявление на премиера Кирил Петков и гръцкия му колега Кириакос Мицотакис, които проведоха среща в Министерския съвет. Двамата министър-председатели отбелязаха, че този проект, който навлиза в своя заключителен етап, е важен и за двете страни и за това трябва да бъде завършен възможно най-скоро.

"След тази среща мога да кажа, че приятелските отношения между България и Гърция ще бъдат затвърдени. Заедно можем да постигнем повече, особено в секторите обща инфраструктура, енергетика, регионални проекти", посочи Кирил Петков. Кириакос Мицотакис благодари на Петков за гостоприемството. "Пожелавам му успех на новия пост и го очаквам в Атина. Гръцкото правителство е готово с всички сили да подкрепи новото правителство на България за това ново начало, което е поставено", каза гръцкият премиер. "Ние сме не само съседи, но и съюзници, партньори, две страни, които уважават международното право. Говорихме за изграждането на интерконектора "Гърция-България", който навлиза в последния си етап и се договорихме този проект да бъде завършен възможно най-бързо, това е една обща цел", подчерта Мицотакис. "Гръцкото правителство и аз лично сме на разположение да помогнем с каквото можем в ускоряването на ваксинацията", допълни той.

Мицотакис повтори гръцката позиция от септември, че Атина е за възможно най-скорошно свикване на първата междуправителствена конференция със Скопие и Тирана, разбира се, при спазване на критериите за членство, най-важният от които е добросъседството.

Петков и гръцкия му колега са обсъдили възможностите за внос-износ на енергия на фона на факта, че пикът на потреблението в Гърция е през лятото, а у нас - през зимата. Двамата са се договорили да бъде свикан Петият висш съвет София-Атина през януари със заседание на двете правителства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във