Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Въпреки заплахите от Брексит стокообменът между България и Обединеното кралство расте

Ема Хопкинс - посланик на Великобритания в София, е сред тези, които имат принос за развитието на двустранните отношения в последните години

На фона на неястоните и тревогите около плановете и преговорите за излизане на Обединеното кралство от Еропейския съюз, дойде и една донякъде добра новина. Правителството на Великобритания няма да променя сегашните правила за внос на 88% от стоките на страните членки на общността, съобщават световните агенции, цитирайки съобщение на британския кабинет. Така то променя плановете си за затягане на митническия режим.

До това решение се стигна и след като голяма част от британския бизнес се въпротиви на намерението на Лондон за облагане на вносните европейски стоки. Според изчисленията една промяна в тарифите би оскъпила средно с 13 хиляди лири доставката на товари с камион.

Но все пак ще има ръст на митата за определени стоки, например, някои видове облекла.

Остава обаче и митническата защита за местните фермери и производители на автомобили, но някои от секторите ще продължат да се конкурират с по-евтините  изделия от внос.

Хаотичното излизане на Великобритания от Евронейския съюз без споразумение тревожи и компаниите от Стария ковтенент. То ще бъде катастрофа, предупреждават и от БизнесЮръп, най-голямата организация на европейския бизнес.  "То е изключително вредно за всички страни. Това би донесло значителни щети за гражданите и бизнеса на Обединеното кралство, както и на континента, заяви генералният директор на организацията Маркус Байрер. Негативните последици няма да се ограничат само до датата на излизане (31 октомври), но и ще продължат във времето, категорични са всички анализатори.

Брексит без сделка безспорно ще има отклик и у нас.

Но, поне за полугодието на тази година, нещата в българо-британските икономически отношения изглеждат отпимистично. Имаме ръст в износа. За шестте месеца за Обединеното кралство са заминали стоки за 680 млн. евро при 641.9 млн. евро в края на юни миналата година. По-малко британски стоки са влезли у нас и те са на стойност 448.5 млн. евро, което означава спад от 5.3 на сто.

Все пак стокоообменът на годишна база расте и вече е 1.128 млрд. евро. Числата показват, че през миналата година двете страни са изтъргували стоки за 1.189 млрд. евро. А това означава, че е напълно реално да се постигне нова рекордна стойност на стокообмена през 2019-а.  

Обединеното кралство е сред важните търговски партньори на България. Според данните на Министерството на икономиката, най-важната продуктова група, която България изнася за Острова, са столове и седалки и други мебелите, следвани от медикаменти, машини, семена. От своя страна, вносът на България от Обединеното кралство е доминиран от машините, лекарствата и моторните превозни средства.

Добрите числа за стокообмена са подкрепени и от това, че Великобритания е сред големите инвеститори в българската икономика. Според данните на БНБ тя е на пето място по направени вложения у нас след Холандия,Австрия, Германия и Италия. Преките чуждестранни инвестиции от Обединеното кралство в края на миналата година са били 2.35 млрд. евро, и с тенденция към лек растеж.

Сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България са фирмите: "Уилям Хюз България" ООД - метални изделия, конструкции и профили (William Hughes), "Шел България" ЕАД - търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (Shell), "Домейн Бойар" АД - производство на вина от грозде (Boyar International), "Импириъл Табако България" ЕООД - търговия на едро с тютюневи изделия (Imperial Tobacco Group Plc) са с участие на инвеститори от Великобритания (по данни на БАИ).

Все още не се знае какъв ще е разводът между ЕС и Обединеното кралство. Безспорно е, че ще има сътресения - и по отношение режима на търговия, и на пътуванията и туризма. Въпросът е доколко ние, в България, ще успеем да запазим условията за успешен бизнес и да останем предпочитано място за инвестиции.

Според Десислава Митева - изпълнителен директор на Британско-българската бизнес асоциация, българските компании от сектора на информационните технологии и финтех индустрията имат най-добри възможности за навлизане на британския пазар. Оптимизъм за запазване на добрите икономически отношения дават и думите на Конър Бърнс, британският министър на търговията. "Обединеното кралство е страна на свободната търговия и британският бизнес е в силна позиция да се конкурира в една среда на отворена и свободна търговия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във