Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Въпреки свитите приходи общините обмислят и нови облекчения

Местната власт през тази година е изправена пред много предизвикателства заради извънредното положение и противоепидемичната обстановка. А освен това трябва и да се действа бързо и енергично. Коронавирусът блокира за няколко месеца всякаква икономическа дейност. Спряха дейността много предприятия, хората останаха без работа. В тази обстановка на много места общинските съветници гласуваха решения за икономическа подкрепа на бизнеса и гражданите въпреки че така рискуват свиване на приходите в местния бюджет.

Общинският съвет във Варна е одобрил втори пакет от мерки, съобщиха от пресцентъра му. В условията на продължаващата криза заради пандемията от COVID-19, общината ще помогне на най-засегнатите сектори, сред които са туризмът, хотелиерството, ресторантьорството, таксиметровият бранш. А това ще лиши общинския бюджет от над 1 млн. лева.
Една от мерките е намаляване на таксите за тротоарно право от 14 май до 31 декември. Отсрочване има за туристическия данък, който ще може да се плати до 15 ноември.
Освобождават се от постоянната такса от 20 лева родителите на деца, които са записани на ясла или детска градина, но не я посещават по време на извънредната епидемична обстановка.

Все с поглед в бъдещето е изготвен и нов икономически профил и траектория на развитие на Варна. Целта на проекта е да бъде извършено ребрандиране на региона, с цел привличане на инвеститори и млади хора, създаване на нови работни места, както и на възможности за развитие на Варна като град на знанието, зелен и умен град. В документа е анализирана информация за последните три години - от 2016-2019-а. Основните акценти са „Варна – град на знанието“, „Наука, иновации и бизнес“, „Летният капитал“ –  чуждестранни туристи и приходи в бюджета.

С поглед напред и проектът на община Пазарджик за изграждане на сепарираща и компостираща инсталации, която ще заработи до месеци. Тя ще заработи до края на ноември към депото за битови отпадъци, което е на територията на община Пазарджик и обслужва девет от 12-те общини от областта. С това приключва успешната реализация на втория етап от въвеждането на съвременно управление на битовите отпадъци в региона. В момента тече процедурата по избор на оператор, който ще отговаря за сепарирането и компостирането, и ще организира разделното обработване на отпадъците в суровина.

Предстои и трети етап, в който ще се изградят съоръжения за безкислородно изгаряне на отпадъци, които не могат да се превърнат в суровина. Предвижда се и инвестиция от частен партньор.

В Кърджали пък Административният съд е отхвърлил увеличението на местните данъци - такса битови отпадъци и данък сгради и МПС, за 2020 г. в пет общини по искане на областният управител Никола Чанев. Той е обжалвал решението на Общинския съвет Кърджали от 23 декември 2019 г за вдигане на такса смет.

Съдът се е произнесъл в полза на областния управител и по отношение на налозите в другите общини - отменено е увеличението на местните данъци в Джебел и на такса смет в Кирково, Крумовград и Момчилград.

Facebook logo
Бъдете с нас и във