Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Въпреки субсидиите, до 2025 г. ще има още фалити в животновъдството

Последният анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство показва, че въпреки подпомагането в сектор „Животновъдство” субсидиите не помагат за стабилизиране на бизнеса, а само дават „глътка въздух”, колкото фермерите да не фалират. Затова и предвижданията на икономистите са, че през 2021 г. поголовието от млечни крави в страната ще намалее до 221 хил. животни, което е с 3% по-малко в сравнение с 2020 година.

 

Подобно е положението и при млечните овце, чиито стада ще бъдат намалени до 955 хил. животни, или с 2 процента спад спрямо миналата година.

Средносрочните перспективи показват, че, ако кардинално не се промени системата на подпомагане в сектора, до 2025 година поголовието от млечни крави може да се свие до 195 хил. животни, а при овцете - до 870 хиляди.

В анализа се припомня, че в началото на годината производството на мляко в страната все пак леко се е повишило, като  през периода януари-май то е нараснало леко - с 1.1% (65 тона) повече спрямо петте месеца на 2020-а. Най-значимо е производството на сметана (+29.7%, 353 тона), сирена от краве мляко (+8%, 2604 тона), пакетирани пресни млека (+5%, 1629 тона) и имитиращи сирена (+3.9%, 203 тона).

В същото време в ЕС за периода януари-май изкупеното мляко намалява с 0.2%, т.е. спадът в резултат от блокирането на икономиката през миналата година постепенно е компенсиран и количествата са над 2019-а с 0.4 на сто. Ето какво намаление се отчита за петте месеца при производството на млечни продукти в ЕС: за маслото (-1.3%), обезмасленото сухо мляко (4.5%), пълномаслено сухо мляко (-12%), киселите млека (-2.4%), мляко за пиене (-0.6%). Увеличение има при сирената (+3,6%), при сметаната (3%) и при  кондензираното мляко (6%).

Цената на суровото мляко на спот пазара Лоди в Италия през юли тази година остава на нива около 0,41 евро/литър. На месечна база имаме ръст от 7%, а на годишна увеличението е с 13 на сто. Цените на спот пазара до края на година вероятно ще се движат под и около тези равнища, предвиждат от центъра за селско стопанство.

Изкупните цени на кравето мляко през юли в ЕС са 0,36 евро/кг, което е много близко до равнищата в САЩ и Нова Зеландия. Очакванията са, че до есента няма да има по-големи движения в цените, но от есента заради високите цени на фуражите и на общата ценова тенденция, те ще тръгнат нагоре и въпросът е кога ще надминат 0,38 евро/кг.

При цените на млечните продукти се наблюдава спад през юли при сухото обезмаслено мляко (4,3%), маслото (-4,1%), пълномасленото сухо мляко (-2,3%), суроватка (-2%). Увеличение се наблюдава при сирене Чедър (+0,6%) и Гауда (+0,6%).

Според краткосрочния доклад на ЕК за развитието на пазарите, очаква се изкупните цени за краве мляко да продължат позитивния си тренд, водени от търсенето в Китай. Това развитие би трябвало да компенсира в известна степен ръста при цените на фуражите. Въпреки очакваното намаление в консумацията на прясно мляко, производството на мляко за пиене е възможно да остане стабилно поради силно търсене на външните пазари, прогнозират икономистите.

Промяната във вкусовете на потребителите и предпочитанието за напълно растителни напитки близки до вкуса на прясното мляко води до навлизане на пазара на утвърдени производители на млечни продукти. Danone предлага млека Alpro на основата на ядки, които могат да бъдат закупени и в България.

Nestlé пусна на пазара мляко от жълт грах. Подобрението на вкусовете прави тези напитки популярни не само сред веганите, но и сред масовите потребители. По отношение на хранителната стойност обаче те все още значително изостават от млякото, тъй като имат много ниско съдържание на протеини. Очаква се търсенето на напитки на растителна основа да остане устойчиво и в бъдеще.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във