Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Въпреки нарастването на предлагането, очертава се недостиг на жилища

Най-продаваните типове имоти през втората половина на миналата година са били апартаментите с две спални (69%), следвани от къщи (15%) и апартаменти с три спални (8%). В този период търсенето е било фокусирано предимно върху жилища за инвестиция. С тази цел са били 62% от всички транзакции между юли и декември. Това показва проучване на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно-висок сегмент в София през второто полугодие на миналата година. През 2021 г. пазарът е бил движен от активни купувачи както за собствено ползване, така и за инвестиция.

Предлагането в сегмента на средно-висок и висок клас жилища е с 6% ръст спрямо първата половина на 2021-а и достига 12 760 жилищни единици. Въпреки нарастването на предлагането като цяло, очертава се тенденция на недостиг на жилища в сегмента. Дефицитът се изразява не по отношение на броя жилища в продажба, а на наличието на такива, които отговарят на повишените критерии на купувачите.

Заедно с това броят на свободните жилищни единици в завършени комплекси запазват дела си - в размер на 3% от общия обем. Броят на жилищата в проекти в етап на строителство e бил 3200 в периода между юли и декември и продължава да намалява спрямо първата половина на годината, отбелязват от консултанската агенция.

Активното търсене и временно намаляване на предлагането - такъв е ефектът от здравната криза, като той доведе до  ръст при продажните цени от 12 на сто. Средните  стойности на продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 180 000 - 300 000 евро за апартаменти и 320 000 - 486 000 евро за къщи.

Данните показват, че наемите остават без промяна. Те се задържат в рамките между 950 - 1600 евро с ДДС на месец за апартамент, а за къща започват от 2000 евро, според проучването на Colliers за пазара на през втората половина на миналата година.

Прогнози

На пазара на жилища в средно висок и висок клас през 2022 г. се очаква:

-продажбите на имоти в процес на строителство да продължат;

-интересът към по-големи жилища с повече пространства да се запази;

-да започне строителството по нови проекти поради високите нива на търсене;

-при новото строителство продажните цените се очаква да се увеличат между 7% и 9% в резултат на по-високите цени на строителните материали и високата инфлация;

Наемните цени ще останат стабилни, според експертите на Colliers.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във