Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Въпреки доставките от Азербайджан "Булгаргаз" поиска поскъпване на газа

Държавното дружество "Булгаргаз" обяви, че се очаква поскъпване на цената на газа с около 7% през февруари, а през март - с още 4 на сто.

Компанията предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да утвърди цена на природния газ за февруари в размер на 28,92 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). 

"Булгаргаз" аргументира ценовото предложение с данните, че цените на европейските газови пазари са се повишили с над 16% за периода 31 декември 2020 г. - 8 януари 2021 година.

Предложението за поскъпване на синьото гориво идва въпреки началото на доставките на газ за България от Азербайджан. От 31 декември България започва да получава природен газ от Азербайджан. Съгласно подписания договор на „Булгаргаз“ с азербайджанската нефтена компания SOCAR, в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. м. природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 за срок от 25 години.

Очаква се до началото на октомври следващата година да получаваме азерски газ през временна възможна точка на доставка - „Кулата“, която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система. Надеждите са след това доставките да се случват през строящата се Междусистемната газова връзка Гърция – България . Забавянето в изграждането на междусистемната връзка е заради пандемията от COVID-19, твърдят от правителството.

Официално се коментира, че благодарение на доставките от Азербайджан е имало понижение на цената на природния газ през януари. Без тези количества е щяло да има увеличение, каквото очевидно ни очаква през февруари и март.

Обявявайки тържествено получаването на първите количества азерски газ, на 1 януари премиерът Бойко Борисов посочи, че с това София постига пълна диверсификация, а България си осигурява транзитни такси за десетилетия напред. 

"Ако си спомняте една студена зима - тогава бях кмет на София, когато "Газпром" спря кранчето и София, и всички градове потънаха в студ. Сега това не може да се случи, защото имаме алтернативи, откъдето да докараме газ", подчерта тогава Бойко Борисов.

Предстои КЕВР да утвърди новите цени на синьото гориво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във