Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Въглищата запазват роля в енергийния микс на страната ни до 2030 г.

Министър Петкова и представители на синдикални организации обсъдиха предизвикателствата, свързани с пандемията от Ковид-19

Въглищните централи са основни базови мощности в българската електроенергетика. Тяхното нормално функциониране, заедно с развитието на въгледобива, са гарант на стабилността на електроенергийната система. Това съобщиха от министерството на енергетиката след срещата на министър Теменужка Петкова с ръководителите и представители на Конфедерация на труда "Подкрепа" и Конфедерацията на независимите синдикати в България – Димитър Манолов и Пламен Димитров. По думите на представителите на синдикалните организации пандемията от Ковид-19 отправя  редица предизвикателства към  световните икономики, в това число и към  енергийния отрасъл.

Министър Петкова отново е подчертала значението на комплекса "Марица изток" за българската енергийна система.  Още след публикуването на съобщението "Европейска зелена сделка" през декември 2019 г.,доста преди обявяването на пандемията,  усилията бяха насочени основно към планиране на дългосрочното развитие на ЕС по пътя към нисковъглеродна икономика. "Считаме, че в сегашния  момент се налага временно пренасочване на усилията към възстановяването на икономиките след въведените рестриктивни мерки за справяне с пандемията. Това е изразената от българска страна позиция в рамките на последното видеоконферентно заседание на енергийните министри от ЕС", припомни министър Петкова.

Запазването на работата на въглищните ТЕЦ в България е предвидено в Интегрирания национален план "Енергетика и климат". Според документа, въглищата запазват роля в енергийния микс на страната ни до 2030 г., след което ще следва преходен период на плавно преминаване към по-голям дял на използване на природен газ и биомаса.

Министерството на енергетиката и "Български енергиен холдинг" ЕАД са предприели необходимите стъпки и съгласно изискванията на европейските регламенти, квотите емисии СО2 за миналата година за ТЕЦ "Марица изток 2" са закупени в установените срокове - до 30 април 2020 г., и средствата вече са преведени по партидата на Европейския регистър за търговия с квоти, отбеляза министър Петкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във