Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Въглищата за огрев - с до 1% сяра и 12% пепел

Проект на наредба, изготвен от екоминистерството ще контролира качеството на въглищата за огрев

Замърсяването на въздуха в градовете придобива вече заплашителни размери. Освен автомобилите, другият голям враг на въздуха са използваните материали за отопление. Европейската комисия прави анализи, природозащитници протестират, но ефектът е никакъв.

Екоминистерството също прави още един опит в тази посока. Въглищата за огрев, които се продават на българския пазар, ще могат да имат само до 1 процент съдържание на сяра, до 12% съдържание на пепел и влажност до 12%. Това е записано в проект на наредба, която ведомството, управлявано от министър Нено Димов, е пуснало за обществено обсъждане. Същото съдържание на пепел, сяра и влага се отнася и за брикетите.

Документът е разработен на базата на последните промени в Закона за качеството на атмосферния въздух и на националната програма за чистотата на въздуха, според които на пазара трябва да се наложи ограничение на дървата и въглищата за огрев, които причиняват твърде големи емисии от серни окиси и прахови частици.

С новият регламент се въвеждат и изисквания за пакетиране и етикетиране на всички тези продукти.А в наредбата се разписва и редът за оценяване на съответствието с изискванията за качеството и на кои лица е разрешено да продават въглища и брикети на пазара.

За контролен орган по спазването на наредбата е посочена Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Проектодокументът определя се и редът, по който некачествените въглища и брикети трябва да се отнемат от търговеца в полза на държавата и как и къде трябва да се унищожават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във