Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Въглищата за битово отопление трябва да се забранят, предлага експерт

Нискокалоричните въглища за битово отопление трябва да се забранят, ако искаме да имаме по-ниски нива на отровния газ серен диоксид. Това коментира бившият министър на околната среда и старши политически съветник на Европейската климатична фондация Юлиан Попов пред Bloomberg TV Bulgaria. Повод за коментара е докладът на Greenpeace, поставящ България сред най-големите замърсители в световен мащаб.

„Един от въпросите към изследването може да бъде, защо Полша не е на тази карта? Сред отговорите може да е, че страната използва по-качествени въглища. Другият въпрос може да бъде горенето на нискокалорични въглища, използвани за битово отопление. Там пък няма никакви сероочистки. Няма дори една марля отгоре на комина. Затова те трябва категорично да се забранят“, смята Попов.

Серният диоксид се явява един вид боен газ, който при инхалиране на малко по-големи количества би могъл да е много вреден за здравето. 

„Серен диоксид може да идва от най-различни видове горене, но най-големи количества идват от въглищата. Трябва много ясно да кажем, че зависи много от електроцентралата. Въглищата по множество причини са тръгнали да излизат от употреба и тези централи в един момент ще трябва да се затворят. Серният диоксид е много сериозна причина, но намаляването му в ред централи се дължи на доста добри системи за задържане и премахване на серния диоксид. Други централи обаче нямат серочистки“, обясни експертът.

Според доклада на Greenpeace България се нарежда на 19-то място сред 20-те най-големи замърсители на планетата с емисии на серен диоксид. С 350 хиляди тона, изхвърлени в атмосферата, тя е и единствения член на Европейския съюз в този списък. Всичките емисии идват от въглищни електроцентрали. Списъкът с 423 "горещи точки" по света включва три места на българска територия. Под №33 е посочен комплексът "Марица Изток"  - 205 000 тона серен диоксид. Това е и дял от близо две трети от българските емисии. ТЕЦ "Бобов дол" е на 98-о място с 85 000 тона, а третият български район е Варна с дейността на "въглищна централа и химически индустриален комплекс", изхвърлили 60 000 тона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във