Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВЪДВОРИЛИ РОМИТЕ, НАКРИВИЛИ ИМ КАПАТА

Доживяхме, бойко биха възкликнали привържениците на столичния кмет Бойко Борисов, особено ако са били довчерашни фенове на Атака. Но и да са, няма как да не им е трепнало сърцето от обещанието на градоначалника да разкара всички катуни от София. Други, по-здравомислещи обаче веднага ще се запитат разрешен ли е проблемът с ромската инвазия в столицата, ако преместиш гетото от един квартал в друг?
И наистина, през настоящата седмица може и да бутнат ромското гето в Баталовата махала, а човешкото и животинското му съдържание да се озове в друг софийски квартал за емоция на жителите му. А може и това да не се случи, тъй като кметът Борисов обеща, че гетото ще бъде разрушено едва след като обитателите му бъдат настанени другаде.
Междувременно миналия вторник държавните мъже и неправителственият сектор отбелязаха в София, че втората година от десетилетието на ромското включване върви по разписание. Правителството се отчете с чисто нов план по циганския въпрос. Друго комай нямаше какво да съобщят.
Ден по-рано отбрана компания представители на почти всички легални и полулегални политически сили реши с един замах въпроса с ромските гета. Групата включваше социалната министърка Емилия Масларова (БСП), областния управител Тодор Модев (от същата политическа сила), градоначалникът Бойко Борисов (шеф на партията в проект ГЕРБ) и председателя на Столичния общински съвет Венцислав Кисьов (от формацията със затихващи функции СДС). Уточнението по партии е задължително, защото не бива да забравяме, че
циганията с гетата
набира скорост, когато се зададат избори. А наесен иде не какъв да е, а президентски вот. Тъкмо по този случай министър-председателят Сергей Станишев, вместо да остави столичния кмет Бойко Борисов да си строши главата о някой катун или о няколко правозащитни организации, строи своите да спасяват бездомните роми и България от резила на съда в Страсбург. В този смисъл писмото на холандската депутатка от Европейския парламент Елс де Гроен, подписано от още трима нейни колеги, хванати вероятно в движение, направо дойде дюшеш на правителството. Убедени сме, че по-нататъшното антиромско поведение на кмета на София няма да допринесе за по-добър имидж на България, особено във време, когато критичното разглеждане от страна на Европа на вашата страна наближава, пише в писмото и се настоява за трайно разрешение на проблема. Градоначалникът Борисов получи цял един уикенд за размисъл и възможност да изпусне парата пред медиите. Той обаче
омекна още в същия момент
и запя друга песен. Отлагаме действията си, за да не попречим на правителството в преговорния процес за ЕС, каза Борисов, но нарече писмото изключително ултимативно. Кметът надлежно изпрати отговор до евродепутатите, запозна ги с проблема и... го премести другаде. Както вече казахме, миналия понеделник се разбра, че Столичната община ще предостави няколко терена за изграждането на временни жилища за ромите от Баталова воденица. Да им е честито на хората от Люлин или от Красна поляна, където вероятно ще бъде преместена колоритната ромска група. Очаква се към нея да се присъединят подкрепления от гетото на бул. Европа. А можело да се приютят и ромите от Захарна фабрика. Широкомащабният план по въдворяване на ред в циганското битие включвал и нещо като
ренесанс на софийското жителство
Фургоните, временните къщички или каквито там помещения се предвиждат за ромите можели да бъдат обитавани само от лица, които имат адресна регистрация в София до 1996 година. Другите трябвало да си вървят по родните места. Агенцията по заетостта щяла да им осигури нарочни работни места по местожителство, за да бъдат мотивирани да се изселят от София, обещаха след понеделнишката среща. Участниците в нея единодушно дадоха зор бързо да бъде приет законопроектът за етажната собственост, за да се сложи ред по отношение на регистрираните и нерегистрираните жители на столицата.
Въпросният закон бил готов и правителството щяло да направи всичко възможно да бъде приет до края на август, съобщи министър Масларова след срещата. Тая работа няма да стане, смятат обаче депутати от няколко парламентарни групи. Според тях, каквото и да пише в закона, ще бъде доста трудно да хванеш дирите на адресно регистрирани или нерегистрирани лица, били те роми, или не.
Освен това въпросът с адресната регистрация на ромите вече изправи на нокти поне няколко правозащитни организации и още толкова ромски фондации. Те са готови доста свадливо да зададат въпроса ще бъдат ли проверявани толкова стриктно и лицата, които не са от ромски произход? Друг въпрос е как точно ромите без адресна регистрация ще бъдат ограничени да гастролират в столицата за по-продължително време? Ще им попречи ли да ги връщат (защо не безплатно) по родните им места, а после те да предприемат със свежи сили нови набези към София? Всичко това ще отвори доста работа на неправителствения и на правозащитния сектор. А може да провокира Елс де Гроен отново да подхване кореспонденция със Сергей Станишев. Но няма да реши ромския проблем.
От доста години българските политици научиха нашенските роми да се изживяват като на сцена, щом им подскажат, че някой ги е
настъпил по правата
В това отношение и двете страни са ненадминати. Преди парламентарните избори през юни миналата година кандидат-депутатите от БСП и от ДПС потвърдиха в прав текст, че ромите могат да не си плащат тока, като обещаха лично да им уредят въпроса. Пак с политическа намеса миналата есен им се разминаха безнаказано няколко вандалщини по влаковете. Те, българските железници, и без това са достатъчно опоскани...
Пак от няколко години събарянето на незаконните ромски постройки също се разминава. И всеки път на косъм.
На целия този фон държавата регулярно и дисциплинирано изплаща помощи предимно на цигани и ги включва като бенефициенти във всякакви европейски благини, дошли, усвоени или очаквани.
Да не забравяме, че драмата с поредния катун се разиграва на втората година от прословутата декада на ромското включване. Спомняте си какво помпозно домакинство спретна София през 2004 г. и колко мило се просълзяваха от ромските свирни и кючеци и тогавашният премиер Симеон Сакскобургготски, и президентът Георги Първанов - наред с ромския лидер дон Цеци и шефа на ДПС Ахмед Доган. Разбра се, че идните десет години ще се тури край на ромските неволи с помощта на около 9 млрд. лева. Скептици разправят, че циганията станала още по-голяма.
Иначе парите ги чакаме. Преди десетина дни например резилът в Баталова воденица направо засенчи факта, че правителството прие чисто нов план за равноправно интегриране на ромите. Неговата основна цел е преодоляване на различията в политиката спрямо малцинствата в България и Европейския съюз, каквото и да означава това. Ще бъдат предприети и спешни мерки за реално подобряване на социално-икономическото състояние на ромските общности. От новия план става ясно, че циганите са включени като
специални бенефициенти
на европейските кохезионни или предприсъединителни фондове. За правителството пък става задължително да отделя пари за включване на мерките за решаване на проблемите на ромите в рамките на кохезионната политика.
С други думи, данъкоплатецът - и нашият, и европейският, още дълго ще плаща уж за борба с циганските безобразия. В близките един-два месеца например държавата в лицето на строителното министерство ще се бръкне поне с 300 хил. лв. за фургони. Може дори да им ги изпишат от чужбина, което у нас си е жив повод да се облажи фирма, близка до някой високопоставен чиновник.
Впрочем циганията у нас си е жива далавера. Докато има проблеми за оправяне, идват едни пари и отиват в правилните джобове. Ако се решат проблемите, парите ще секнат. Пък и политикът, който флиртува с ромите, може да разчита на техните гласове. За пример - частичните местни избори в Пещера. Циганската миза за пускане на правилната бюлетина била скочила до 100 лева.
Колкото до фургоните, те били около 100 квадрата единия. Топлоизолирани и със санитарни възли. Та нищо чудно докато политиците умуват върху софийското жителство и адресната регистрация, ромите новодомци да сколасат да поканят в София и онази част от родата си, която все още е в провинцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във