Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Вторият локдаун надигна голяма вълна от безработица

Националната статистика отчете рязко увеличение на новорегистрираните безработни в бюрата по труда през първата седмица на декември - до 14 257 души. За сравнение седмица по-рано (23 - 29 ноември) броят на новите безработни е бил 6309 души.

Данните сочат, че регистрираните в бюрата по труда от 3 февруари до 6 декември са малко над 361 000 души. Същевременно за този период на работа са постъпили малко над 227 500 души. 

Синдикатите вече предупреждават, че ще бъдем свидетели на пик на безработицата. Според икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова е нормално да се освобождават сезонни работници, но и  коронавирусът има отношение към ръста на безработицата. Григорова акцентира, че данните за декември са само официалната бройка, което изкривява реалните факти. По думите й това доказва, че мерките не са толкова ефективни, колкото се иска на управляващите.

На фона на нарастващата безработица в понеделник премиерът Бойко Борисов се похвали, че правителството е изхарчило над 1,1 млрд. лв., за да подпомогне бизнеса, който е засегнат от пандемията. Въпреки това Борисов съобщи, че "всичко в държавата ще бъде отворено от 21 декември", защото " това е най-добрата мярка срещу икономическата криза".

Все пак министър-председателят съобщи, че икономическите мерки като "60/40" ще продължат да действат. Предстои правителството да пусне нова схема, според която за икономическите дейности извън търговията помощта ще е 20% от загубените обороти, а за сектор Търговия – 10%. Схемата ще обхване всички бизнеси, които са засегнати от ограничителните мерки, но не и тези, които търпят спад на оборота, без да са затворени.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във