Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВТОРИЯТ GSM-ОПЕРАТОР ОТИВА ПЪРВО НА МОРЕ

Вторият GSM-оператор в България Космо Бългерия Мобайл ще покрие първите 20% от страната - не в районите на София и Пловдив, както се очакваше досега, а по Черноморието. Смяташе се, че гръцката телекомуникационна компания ОТЕ ще започне дейността на оператора в столицата и във втория по големина град у нас.
ОТЕ спечели търга за втория GSM в средата на декември миналата година, предлагайки 135 млн. щ. долара. Една от договореностите бе до 19 юли на новата мрежа да обхване 20% от територията на България. Според запознати в момента тече усилена подготовка на базовите станции. Доставката на оборудването за тях, както и неговото монтиране е поверено на американската компания Моторола и шведската Ериксон. Само преди два месеца вицепрезидентът на ОТЕ и председател на борда на директорите на Космо Бългерия Мобайл Панайотис Каргадос обяви, че единствено американците ще бъдат доставчик на оборудването.
ОТЕ ще инвестира близо 250 млн. щ. долара във втория GSM през 2001 г., заяви Каргадос на първата официална пресконференция по представянето на оператора в сряда (9 май). В сумата не са включени 135-те млн. долара за лиценза, които бяха платени след спечелването на търга.
На въпроса обсъждана ли е с представители на ДКД възможността компанията да не завърши първия етап от своята мрежа до 19 юли, Каргадос отговори, че договореният срок ще бъде спазен. Той обаче уточни, че първоначално създаденото покритие няма да е на нивото, което ръководството си е поставило за цел да постигне.
На пресконференцията новият изпълнителен директор на мобилния оператор Никос Авгеринос, опроверга слуховете, че обслужването на потенциалните клиенти ще се забави с няколко месеца след пускането на мрежата. Но и не пожела да посочи точната дата, на която желаещите ще могат да станат абонати на компанията. Търговската марка, която Космо Бългерия Мобайл ще използва за популяризиране на дейността си в страната, ще е Глобул, кoeто, според представителите на ОТЕ, символизира двете тенденции, към които се стреми гръцкият телеком: участие в процесите на глобализация и задоволяване на конкретните нужди на българското население. Цифровият код, с който ще се изберат телефоните на втория оператор, е 098.
Приоритет в политиката на Космо Бългерия Мобайл ще е съобразяването с желанията на потребителите, обеща Авгеринос и добави, че компанията ще предложи на българския пазар най-авангардните услуги, приложими за мобилните мрежи от второ поколение. Точно тук ще е и основната битка с първия GSM-оператор МобилТел, който е наясно с намеренията на бъдещата си конкуренция и затова активно заложи на привличането на клиенти и на цяла гама от бонуси за тях. Изненадващо е, но дванадесет години след началото на демокрацията опашки в България могат да се видят единствено пред офисите на МобилТел, и то заради екстрите, които операторът предлага. Така само за... четири години той увеличи абонатите си от близо 20 хиляди на 700 хиляди.
От ОТЕ пък обещаха да внедрят технологията Джи Пи Ар Си (General Packed Radio Services), която редом с предаването на глас ще позволи високоскоростен пренос на данни и мобилен ИНТЕРНЕТ. Ние възприемаме технологиите единствено като средство за по-добро обслужване на потребителите, подчерта Никос Авгеринос, както и че предлаганите от неговата компания цени ще са достъпни за българите.
Още на първите абонати ще се предложи да ползват предплатени услуги, които ще им позволят по-голям контрол върху техните разходи и оптимално използване на втората GSM-мрежа. Според Ахилеас Мастроянис, търговски директор на Глобул, една от силните страни на оператора ще е възможността да отговори на всякакви потребности, включително и за създаването на частни виртуални мрежи. В момента предплатените услуги почти отсъстват от българския пазар за мобилни комуникации. Те се предлагат само от Мобиком, но в действителност носят повече сигурност и материални облаги на оператора, а не на клиента, позволявайки му да получи пари за дейност, която ще извърши след един или повече месеци. Колкото до МобилТел, той планира пускането на своята предплатена карта Прима във времето, когато вторият цифров оператор трябва да навлезе на пазара.
Пред медиите Мастроянис каза, че Глобул ще използва за обслужване на клиенти и търговските мрежи на чуждестранни фирми, с които ще бъдат сключени договори. На този етап се знае, че услуги ще предлага гръцката Германос. Говори се също така, че е сключено споразумение с търговската мрежа на американската компания Офис уан суперстор (Office 1 Superstore), която е сред най-големите разпространители на офистехника и консумативи.
Достъпните цени на Глобул, според нейните шефове, няма да се отразят на качеството на предлаганите комуникации. А колко достъпни ще са те ще се разбере чак когато ценоразписите се появят на бял свят. Всичко останало днес е само в сферата на пожеланията.
ОТЕ обяви на висок глас, че има трайни интереси в България и не е отстъпила и от намерението си да участва в евентуална нова процедура за приватизацията на БТК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във