Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Втори бизнесмен говори за корупция пред комисията "Манолова"

Павел Стоименов

В Комисията по ревизията бе изслушан втори бизнесмен, който отправи упреци към собственика на "Градус" Иван Ангелов. Той се представи на депутатитe от комисията като Павел Стоименов. Описа се като един от най-големите зеленчукопроизводители. Той е управител на фирмата "Агро Мел 2001". Притежава голяма складова база за пресни зеленчуци в село Брест.

"Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя. Офисите ни бяха запалени, беше запалена къщата на една от служителките ни", обясни Стоименов. 

Павел Стоименов е втори бизнесмен, който отправя упреци към Иван Ангелов, след като Светослав Илчовски упрекна собственика на "Градус" в корупция и изнудване и огласи за близост с премиера в оставка Бойко Борисов. 

Стоименов твърди, че Ангелов контролира целия регион около Стара Загора и е начело на картел, който определя цените и размера на рентите. Картелът бил образуван от много земеделци в Стара Загора под ръководството на Иван Ангелов.

"Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя, бяха ни запалени три от офисите. Тази компания ни привика, че трябва да ощетим всички собственици в Старозагорския регион през рентите. Не се съобразихме, но станахме жертва на палеж", каза още Славчо Стоименов.

По думите му през 2014 г. същата група му е откраднала фирмата по електронен път - фирма с 50 000 декара. Ръководството на Агенцията по вписванията не пожелало да съдейства въпреки потвърждението от нотариус, че е използван фалшив договор. Така се наложило да се водят дела, а междувременно били разпродадени и имоти.

Стоименов твърди, че след този случай той започнал да съветва фирми как да избегнат подобни случаи. Даде пример с италианец, който е дошъл да произвежда домати тук, но е срещнал проблеми.

"Не му откраднаха фирмата, само го смениха като управител. Новият управител направи договор с фирма „Градус“ за 1000 тона слънчоглед. "Градус" му преведе 600 000 лв. на този човек, без да го познава. Фабрицио разбра това, но вече го нямаше този човек, както и парите", разказа Павел Стоименов.

Според него затова много хора си държат парите в швейцарски банки и плащат за това, но не инвестират тук.

Председателят на комисията Мая Манолова предложи сигналът на Стоименов да се препрати на прокуратурата заради данните за палежи и кражба на фирми. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във