Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Втора спецакция на службите свързана с пазара на горива

Междуведомственият координационен център на ГДБОП е организирал на 28 и 29 октомври извършването на широкообхватен контрол на обекти за съхранение и разпространение на горива, разположени на територията на областите Варна, Бургас, София, Пловдив, Враца и Добрич.

Специализираните проверки са насочени към противодействие на данъчни и митнически нарушения и престъпления, незаконно разпространение на горива, извършвано чрез манипулиране на софтуера на фискалните устройства на бензиностанциите, както и недопускане реализирането на пазара на автомобилни горива, които не съответстват на утвърдените стандарти. Действията са предприети по инициатива на ДАНС след установено рисково поведение на търговски дружества.

До момента от структури на МВР, ДАНС, Националната агенция за приходите, Агенция „Митници“ и  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е осъществен контрол на 19 обекта. Установени са нарушения на Закона за измерванията, на данъчното законодателство и на изискванията за пожарна безопасност. Взети са проби от разпространяваните енергийни продукти, които предстои да бъдат подложени на лабораторно изпитване. Контролните действия на екипите продължават, като ще обхванат областите Бургас и Добрич. 

Това е втората спецакция, свързана с пазара на горива, за която става ясно. Преди две седмици бе съобщено за акция на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), съвместно с  Агенция „Митници“, НАП и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) на територията София и областта. Тогава действията бяха насочени към неутрализиране на разпространяването на недоброкачествени петролни продукти в търговската мрежа, както и за нарушения на митническото и данъчно законодателство при продажбата на горива в бензиностанции.

В София съвместните екипи проверяваха произхода и качеството на течните горива, изправността на касовите апарати и измервателните уреди и тяхната свързаност в реално време към органите по приходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във