Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Втора национална конференция ще обсъжда "Дуалното образование - път на възможностите"

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще участва в дискусиите по време на II-та национална конференция "Дуалното образование - път на възможностите" на 12 юни от 13.30 ч. в "София Хотел Балкан", съобщиха от пресцентъра на министерството.
Конференцията се организира от Министерството на образованието и науката и проект ДОМИНО ("Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото") и ще представи целите за развитие на дуалното образование в България.

Ще участват над 180 български и чуждестранни представители на образователната общност и бизнеса, както и посланикът на Швейцария - Н.пр. г-жа Мюриел Берсе-Коен.

Дуалното образование започна да се развива в България от септември 2015 г., опирайки се на  швейцарския опит.

Актуалните потребности на бизнеса и обществото изискват професионалното обучение да се надгражда всяка година, за да е в синхрон със съвременните технологии. За постигането на прогрес в качеството на професионалното образование от изключително значение е въвеждането на нови обучителни методи, потребни за устойчивото развитие на обществото и икономиката.

Дуалното образование се въвежда в България в рамките на проекта "Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система", финансиран от Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът е известен накратко като ДОМИНО - абревиатура на "Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото". Цялата стойност на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, а  15 процента  от нея се финансират  от българското Министерство на образованието и науката. Изпълнението на проекта трябва да приключи  до 2019 година. Той обхваща  общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и десет професии. По него се разработват нови учебни планове и  програми, обучават се учители и наставници, както и експерти по дуално образование. 

В основата на проекта е използването на швейцарския опит. Именно дуалното образование е един от основните фактори за икономическия успех и конкурентоспособност на Швейцария.

Facebook logo
Бъдете с нас и във