Банкеръ Daily

Йордан Йорданов пред в."БАНКЕРЪ"

Втора ядрена площадка на България не е необходима

Два са основните недостатъка на една атомна централа - произвеждат се радиоактивни отпадъци, които трябва да се съхраняват десетки години, a отработилото ядрено гориво - стотици години. При изграждането на атомна централа е необходимо да се мисли 1000 години напред, защото бъдните поколения ще се грижат за нея. Затова моето мнение за "Белене" е кратко и ясно - втора ядрена площадка на България не е необходима, дори е противопоказна за толкова малка територия. Това коментира Йордан Йорданов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" и собственик на агенция "Нуклеон", пред в."БАНКЕРЪ". 

"АЕЦ "Козлодуй" е ядреният остров на страната ни - там се демонтират четирите спрени блока, съхранява се отработилото гориво, изгражда се национално хранилище за ядрени отпадъци и най-важното - има я необходимата инфраструктура за изграждането на VII и VIII блок. Категорично смятам, че това трябва да са заместващите мощности на V и VI блок - те могат да са в експлоатация след 10 или 15 години, ако се започне работа сега. Колкото до частния инвеститор - вижте какво стана с АЕЦ "Фукушима". Там след аварията държавата приватизира от оператора "ТЕПКО" централата и пое финансовата отговорност за ядрената щета. Нашата държава в състояние ли е да поеме подобна финансова тежест, ако се наложи? Не - тя ще фалира. А и заради изключително корупционната среда в енергетиката ни съм твърдо против у нас на частни фирми да се дава експлоатацията на АЕЦ. Ако това се случи, проектът "Белене" от корупционен ще стане суперкорупционен. Държавата трябва да участва задължително и да поеме ядрения риск", обясни Йорданов. 

Според експерта първи и втори блок не отговаряха на техническите условия и трябваше да бъдат затворени. 

"На III и IV блок обаче, след земетресението във Вранча, бяха монтирани допълнителни системи за безопасност и те можеха да работят безпроблемно. Бяхме постигнали съгласие с международните ни партньори, че ще спрем III блок в "Козлодуй", след като изградим VII, а IV - когато завършим VIII реактор. Строителството щеше да се покрие от продажбата на електроенергията. Но дойде НДСВ на власт и те казаха спираме малките блокове, ще строим "Белене", обясни Йордан Йорданов. 

Цялото интервю може да прочетете тук

Facebook logo
Бъдете с нас и във