Банкеръ Daily

Управление и бизнес

VTB Capital продаде целия си дял във "Виваком"

Руската банка VTB обяви, че нейното инвестиционно подразделение VTB Capital е продалo целия си дял в българския "Виваком". Купувач е медийната компания United Group. 

Както "Банкеръ" съобщи, миналата седмица United Group сключи споразумение за покупката на "Виваком". Засега официално не се споменава сумата по сделката, но по информация на "Файненшъл таймс" тя е около 1.2 млрд. евро. 

"Виваком" бе приватизирана през 2004 г. и оттогава смени собствеността си пет пъти за 10 години, преди да попадне в ръцете на кредиторите от VTB, а след това на консорциума, оглавен от Спас Русев. Тогава Спас Русев получи 46% дял, 20% отидоха за VTB, 19% - при "Делта кепитъл инвестмънтс" на братята Милен и Георги Велчеви и остатък от 15% за бившите кредитори. Всъщност VTB финансира с 220 млн. евро придобиването на "Виваком". 

Очаква се United Group да придобие изцяло компанията през второто тримесечие на 2020 г. при условие, че получи всички необходими регулаторни одобрения. Придобиването ще се финансира от United Group чрез комбинация от поемане на нов дълг и пари в брой.

От страна на "Виваком" консултантската фирма Lazard е действала като финансов съветник по сделката, а CMS - като юридически. Citigroup и LionTree са взели участие като финансови съветници на United Group.

Според информация от корпоративния й сайт United Group е основен играч на пазара на медийните и телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа. През март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group става базираното във Великобритания дружество BC Partners - глобална инвестиционна фирма, която е регистрирала над 109 придобивания на стойност 135 млрд. евро. 

United Group присъства на пазара на медийни и телекомуникационни услуги в бивша Югославия - обединявайки активи като сръбския оператор SBB, Telemach Словения и Telemach Босна и Херцеговина.

Българска телекомуникационна компания, оперираща под марката VIVACOM, е най-голямата интегрирана телекомуникационна компания в България. Предлага мобилни услуги, високоскоростен мобилен и фиксиран широколентов интернет, интерактивна и сателитна телевизия за 1.8 милиона клиенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във