Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

VTB Capital на съд в Лондон заради "Виваком"

Все по-малко вероятно изглежда, че Спас Русев ще овладее Българската телекомуникационна компания ("Виваком"). Спорът за собствеността на най-големия мобилен оператор у нас се заплита, съдебните дела набъбват, а участниците в схемата за стотици милиони евро стават все по-предпазливи.

Както е известно, през октомври 2015-а VTB Capital - инвестиционното звено на втората по големина банка в Русия ВТБ, обяви, че иска да продаде "незабавно" мобилния оператор "Виваком". Причината за това бе непогасен от него мостови заем от 150 млн. евро към ВТБ, отпуснат още през 2013-а на InterV Investment (б.а.- първият по веригата чуждестранен собственик на "Виваком") и обезпечен със 100% от акциите на "Вива телеком България" (прекия собственик на "Виваком"). Така през ноември миналата година бе организирано наддаване за въпросните акции и за победител с оферта от 330 млн. евро бе обявен Спас Русев. До плащане обаче не се стигна, а в средата на февруари "БАНКЕРЪ" публикува информация, че VTB Capital е удължила до 10 март срока за погасяването на въпросния мостови заем. Посочената дата отмина, но, изглежда, изход от патовата ситуация не е намерен, тъй като се появиха данни за нова едномесечна отсрочка. Това решение оставя възможност за рефинансиране на дълга и съответно запазва сегашната верига на собствеността: "Виваком" - "Вива телеком България" - InterV Investment (Люксембург) - V2 Investment (Люксембург) - V Telecom Investment S.C.A (Люксембург). Точно в последната фирма се крие и реалното разпределение на акциите, като 43.3% от капитала, чрез дъщерното дружество на Empreno Ventures - LIC Communications S.a. r.l. (с предишно име SHCO 79 S.à r.l.), държи Дмитрий Косарев (това е делът на Цветан Василев). VTB Capital притежава 33.3%, чрез Crusher Investment Limited (като за въпросния дял Василев неведнъж е казвал, че е финансиран от КТБ). Останалите 23.43% са в ръцете на бивши кредитори.

Обяснение за странното поведение на VTB Capital, представлявана у нас от Милен и Георги Велчеви (които са и в управлението на "Виваком"), може да се търси както в редицата съдебни спорове в различни държави, така и в значителните финансови рискове. На първо място руската банка ще трябва да задели големи провизии по този дълг, ако иска да продаде обезпечението по него. Самото прехвърляне на акции към консорциума на Русев ( "Вива Телеком" (Люксембург С.А ) пък ще промени контрола над телекома и това ще отключи възможността облигационерите на самата БТК да поискат незабавно изплащане на дълговите книжа на дружеството в размер на 400 млн евро. Не на последно място, след евентуална смяна на собствеността (в полза на Спас Русев) Empreno Ventures ще има право на обезщетение в размер на 250 млн. евро. Или кумулативно се събират внушителните 800 млн. евро, които може да се наложи VTB Capital да плати. 

Междувременно стана ясно, че преди дни Empreno Ventures е завела дело във Висшия съд в Лондон (High Court of Justice) срещу VTB Capital за предполагаемо незаконно изземване и продажба на "Виваком". "Това е основен крайъгълен камък в нашата продължаваща борба за осигуряване на подходяща компенсация за отвратителния опит да се продаде незаконно "Виваком" на свързана страна за грубо намалена сума", се казва в прессъобщението на фирмата на Косарев. Също така в средата на февруари руснакът сезира за казуса Службата за големи финансови измами (Serious Fraud Office) в Лондон и Банковите регулатори на Великобритания (Prudential Regulation Authority и Financial Conduct Authority). Дело е заведено и в българския Върховен административен съд. Но освен за законността на търга Empreno оспорва и контролираните от инвестиционното поделение на руската банка 33.3% от V Telecom Investment SCA, респективно от "Виваком". Според Дмитрий Косарев този дял, който номинално се контролира от Crusher Investment, всъщност не е притежание на VTB Capital, защото въпросната собственост произтича от договор TRS (total return swap), по който разплащанията с Crusher отдавна са приключили и документите, доказващи това, са предадени в съда.

Макар и малък този дял от 33% е особено важен, тъй като дава право на директорски постове в дружествата по цялата верига на собствеността, включително и в надзорния съвет на самата "Виваком". Именно по такъв начин, смята Косарев, се блокирали всички опити за рефинансиране на заема към VTB Capital, за да се стигне до спорния търг. 

Официален отговор от банката по тези обвинения все още няма, при все че в жалбите конкретно са споменати имената на трима нейни шефове -  Ник Хът (главен изпълнителен директор на VTB Capital), Алексей Яковицки (глобален главен изпълнителен директор на VTB Capital и главен изпълнителен директор на "ВТБ Капитал Холдинг") и Юрий Соловьев (заместник-председател на управителния съвет на "ВТБ Банк" и председател на съвета на директорите на "ВТБ Капитал Холдинг"). Вместо това в две поредни статии от последните дни руският вестник "Коммерсант" тиражира позицията на "анонимен източник, близък до  VTB Capital". Според него ръководството на банката знаело за заведените жалби и образуваните дела в Лондон, но не смятали, че заслужават каквото и да е внимание, защото ги приемали за опит на Цветан Василев да предотврати последиците от непогасения дълг. От VTB Capital твърдят също така, че Empreno Ventures не е законен собственик на акциите на оператора, защото няма разрешение за това от антитръстовия регулатор на ЕС. "През 2012-а върху "Виваком" бе сформиран т .нар. съвместен контрол, а според европейското законодателство всяка промяна в лицата, осъществяващи такъв контрол, изисква изрично одобрение. Доколкото знам, г-н Косарев не е получил такова. А и VTB Capital, като като член на съвместния контрол, никога няма да се съгласи да упражнява такъв с него", отбелязва анонимният източник пред руското издание.

Какво ще се случи оттук нататък е трудно да се каже? От Empreno твърдят, че имат план за рефинансиране на задължението от около 180 млн. евро - главница и дълг, което InterV Investment има към VTB Capital. "Изпратили сме няколко предложения към VTB Capital. За съжаление те отказват да преговарят по тази тема", казват от фирмата на Косарев. В същото време банката запазва пълно мълчание. Няма и никаква информация дали проведеният в края на миналата година търг за акциите на "Виваком" ще бъде отменен. Така че съдбата на най-големия български мобилен оператор няма да се реши поне докато не приключат съдебните спорове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във