Банкеръ Daily

Енергиен шок:

Всички мрежови оператори са изправени пред голям проблем

Всички мрежови компании са изправени пред голям проблем. Шокът с цените на тока се отразява и върху операторите, на които им се налага да купуват енергията си за покриване на технологичните разходи на двойно, тройно и дори четворно по-високи цени, заяви Калина Трифонов зам.-председател на „ЕВН България“.

По думите й това се отнася не само за частните електроразпределителни предприятия (ЕРП), но и за държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), в чиито такси са разчетени разходи за ток от 119 лв./МВтч, а те са принудени да купуват по-скъпо от борсата и така тяхната финансова ликвидност намалява, което застрашава сигурността на доставките през зимата, ако има аварийни ситуации.

Прогнозните цени и фючърси за ноември и декември в момента за технологичен разход ще бъдат около 400-500 лв.

Трифонова съобщи, че според разчетите на дружеството, при тези високи  цени на тока до края на годината ще има недостиг от над 80 млн. лв. за покриване на мрежовите си разходи. В допълнение към това ЕВН като доставчик от последна инстанция (ДПИ), където в момента са близо 60 на сто от малките фирми, ще е ощетено и заради влизащото в сила от 1 ноември за три месеца административно намаление на цените за тези клиенти. 

От дружеството не приемат това, че кабинетът и енергийният регулатор ги поставят пред свършен факт за цените на ДПИ. Според тях това означава повече разходи, а за клиентите, останали без търговец и отишли при тези доставчици, намалението е символично.

Освен това Трифонова заяви, че дружеството, както и останалите мрежови оператори, не са канени на разговори с правителството или на кръглата маса преди ден, организирана от президента, за да се обсъдят мерки за намаляване тежестта на скъпия ток. Във фокуса на правителството са само бизнесът – едър и дребен, и битовите клиенти, но мрежовите оператори са тези, които изнасят цялата тежест на доставките.

„Невъзможно е, когато има проблем да ни търсят, а сега когато ние имаме проблем да сме изключени от диалога“, категорична е Трифонова.

Прозрачен механизъм за компенсиране на всички засегнати.

ЕВН поиска правителството да приеме прозрачен механизъм за компенсиране на всички засегнати.

„Дали през приходите от парникови квоти, дали през намаляване на ДДС и такси, приходите от които заради скъпия ток са нараснали, дали чрез централизирани търгове за закупуване на електроенергия, но от мерките да не са изключени мрежовите оператори, както е в момента“, коментира Трифонова.

Възможно решение е също така ЕСО и ЕРП-тата да купуват от НЕК на цена от 119 лв./МВтч ток за технологичните си разходи, които няма как да бъдат елиминирани при преноса и разпределението на електроенергия. Сега те купуват от борсата в сегмента "ден напред", където цените са екстремно високи.

Калина Трифонова смята, че към момента не е нужно да се предприемат законодателни промени. Тя е на мнение, че "антикризисна мярка, когато засяга всички крайни клиенти, каквито са клиентите на мрежовите оператори не е недопустима държавна помощ, точно обратното - именно ЕК каза, че мярката трябва да бъде насочена към крайните клиенти, към битовите потребители, а едно такова директно компенсиране на технологичния разход на мрежовите оператори е именно мярка при крайните клиенти, при всеки битов потребител, малък и среден бизнес.“

От дружеството не дадоха прогноза за поскъпването на тока за битовите потребители.

"Битовите потребители имат регулирани цени и не са засегнати от високите цени на борсата, но при тях натискът би бил от мрежовата компонента, която може да се овладее точно чрез компенсирането й", добави зам.-председателят на борда на EVN България.

Ние не сме изключение от бизнеса. Необходим е конструктивен диалог, 

категорична е Трифонова. Според нея пнамерението за промяна в наредбата за лицензирането на търговците на ток и намерението за утежняване на изискванията към тях няма да се отрази на пазара, тъй като няма да засегне вече работещите на борсата фирми, а само бъдещи кандидати за лицензиране. Трифонова твърди, че е необходимо да се работи в посока изискването на сериозни финансови и ресурсни обезпечения за търговците на ток, за да не се случва сегашното изоставяне на клиенти, само защото на търговците не им излизат сметките и им става скъпо да ги обслужват, особено ако са фирми с ниско потребление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във