Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Всички граници на търпимост са преминати": Златев заплаши политиците със съд

Бизнесменът Валентин Златев заплаши полици със съд заради замесването на името му в скандали от последните месеци.

"Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. „олигархия на прехода“, заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България. За този период те са внесли в хазната преки и косвени данъци за над 21 милиарда долара, разкрили са пряко или чрез свързани с тяхната дейност производства над 13 000 работни места и винаги са спазвали стриктно всички закони", се казва в позицията на Златев до медиите. 

Той подчертава, че никога не е участвал в разговор между Корнелия Нинова и Васил Божков. По думите му това са тотални глупости, които отказва да коментира.

"Ако въпросните господа не могат да направят разлика между мениджър и собственик, ги съветвам да се обърнат към някой от многобройните високопрофесионални български юристи, които да им помогнат да разберат тази разлика".

По повод спекулациите относно предстоящите му свидетелски показания Златев заявява, че България е правова държава, член на Европейския съюз и декларира, че винаги е спазвал нормите на закона.

"С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати. Не знам за какво съм „следващият, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред", се посочва в позицията на Валентин Златев.

Преди дни зам.-председателят на парламента Валери Симеонов заяви в телевизионна интервю, че "в битката срещу олигарсите Валентин Златев би трябвало да е следващият". Според Симеонов председателят на Контролния съвет на "Лукойл България" и бивш генерален директор на дружеството извършвал необезпокоявано своята дейност, която представлява монопол на пазара на горивата.

На 9 юни управляващата партия ГЕРБ лансира идеята си за създаване на анкетна комисия в парламента, която да разследва прехода. На брифинг в парламента бе обявено, че ГЕРБ ще подкрепи създаването на комисия, която да разследва "кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС, защото те бяха в основата на този криминален преход".

Именно депутати от управляващата партия споменаха за среща между Корнелия Нинова, Валентин Златев и Васил Божков, но не разкриха подробности. Оказа се, че те научили за нея "от медиите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във